Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep M. Panareda i Clopés: Plantes mediterrànies. Barcelona: Brau, 2011 (col. Flora catalana, vol. II); 362 p. ISBN 978-84-96905-52-8.   Ressenya de J. Burgueño : 
pàg.    1  ·  2 
 

“Les plantes constitueixen un dels elements del paisatge que més informació ens ofereixen sobre les característiques del medi natural i de l’estat del nostre entorn, que ocupem i explotem.” D’acord amb les paraules de l’autor, convé que el geògraf sigui sensible a aquest aspecte cabdal del paisatge, que ens informa de manera sintètica de les condicions del medi natural, del seu grau d’alteració per l’home, de la capacitat del sòl per acumular aigua, del clima en la seva globalitat, amb els seus valors extrems i normals... Aquestes guies de Josep M. Panareda resultaran una eina molt útil i còmoda per a aquells que, comptant ja amb una mínima familiaritat amb el món vegetal, vulguin trobar el nom i característiques de les plantes més abundants a casa nostra.

Amb tot encert, aquests dos llibres presenten una unitat de disseny i concepció, malgrat que hagin estat publicats amb certa separació temporal. Cal avançar que el resultat visual és excel·lent: el grafisme és elegant i clar, les fotografies magnífiques i ben triades, els

 

mapes i dibuixos molt correctes... Bàsicament cada llibre conté 300 fitxes d’espècies vegetals, si bé algunes fitxes fan referència a diverses varietats o subespècies, de tal manera que s’hi comenten un nombre total de plantes superior a les 1.200, valor que “s’acosta a la meitat de les que creixen espontàniament a Catalunya.”

Cada fitxa conté, és clar, la denominació científica i vulgar (quan convé també el nom castellà o francès), fotografies, mapa de distribució a Catalunya, dades bàsiques (època de floració, alçada en què es troba, morfologia...) i un text breu i clar que descriu l’espècie i el seu hàbitat, les espècies semblants i observacions com ara els usos medicinals i tradicionals. Tot plegat s’acompanya dels corresponents índexs, glossari i d’una remarcable presentació introductòria de la geografia física de Catalunya, temàtica a la qual l’autor ha dedicat altres estimables obres. Cal observar que aquí els mapes, climogrames i perfils de vegetació gaudeixen del reforçament expressiu del color.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'octubre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat