Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Francesc M. Muñoz Ramírez (coor.): Estratègies vers la ciutat de baixa densitat: De la contenció a la gestió. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2011 (Col. Estudis; sèrie Territori, 9); 515 p. ISBN 978-84-9803-415-8.   Presentació d'A. Fogué : 
pàg.    1  ·  2 
 

l’acció, de la descripció a l’estratègia. I és això el que s’ha fet amb Estratègies vers la ciutat de baixa densitat: de la contenció a la gestió, un treball col·lectiu (*) coordinat per Francesc Muñoz, que reprèn el fil de l’obra del 2007 i que endreça i amplia les intervencions més destacades que es van produir en el curs «Estratègies i polítiques per gestionar la baixa densitat», realitzat l’any 2008 en el marc dels cursos de tardor del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona - Centre Ernest Lluch.

El llibre s’estructura en tres grans blocs que donen una idea del caràcter eminentment aplicat dels treballs que inclou: el primer identifica possibles estratègies per gestionar la baixa densitat, el segon posa l’accent en els instruments existents i l’últim recopila diverses experiències de gestió. Estratègies, eines i experiències amb la gestió com a denominador comú és, per tant, el que ofereix aquest treball, que sens dubte ajuda a replantejar algunes idees preconcebudes sobre aquests espais i algunes de les polítiques i de les formes tradicionals d’intervenir-hi.

 


* Entre l'àmplia nòmina de col·laboradors hi trobem els consocis Oriol Nel·lo i Oriol Porcel

 

Es tracta, cal dir-ho, d’una proposta valenta, que pretén renovar la mirada sobre un fenomen per a l’anàlisi del qual no disposem encara d’instruments específics. Això fa que massa sovint s’acabi important receptes pròpies d’altres àmbits (sovint de la ciutat compacta), en lloc d’entendre que es tracta de models territorials que requereixen polítiques i estratègies singulars. En aquest sentit, les pàgines que segueixen posen de manifest la importància d’innovar, la necessitat de buscar solucions creatives, de defugir els llocs comuns i de desenvolupar accions coordinades que es tradueixin en un exercici de governança que, amb el màxim respecte a l’autonomia municipal, comprometi diverses administracions, la ciutadania i els agents privats en un objectiu comú de cooperació i concertació per donar resposta a dinàmiques complexes.

Confio, en definitiva, que les reflexions incloses en aquest volum serviran per estimular i potser també per orientar tothom qui té alguna responsabilitat en la gestió del territori, a fi de seguir innovant i treballant amb l’objectiu de fer dels nostres municipis uns llocs millors per viure-hi. Si som capaços d’enfrontar-nos a la baixa densitat amb una nova mirada, si som capaços de gestionar-la de manera activa, haurem fet un gran pas endavant. [Antoni Fogué, President de la Diputació de Barcelona]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
7 d'abril de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat