Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada; F. Javier Gómez : Boscos de Catalunya. Barcelona – Madrid: Lunwerg, 2011; 259 p. Textos en català, castellà i anglès. ISBN 978-84-9785-789-5.   Comentaris dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Aquestes dades sovint criden l’atenció, ja que hom podria pensar que el major nombre de boscos s’hauria de trobar als Pirineus. El cas, però, és que les contrades d’alta muntanya, atesa la duresa tèrmica, cobertes com ara prats, matollars, congestes i rocam resten certa importància als boscos, si bé la presència d’aquests també és alta, aproximadament el 40% de la superfície total.

De la mateixa manera, també por sorprendre, malgrat que cal remarcar-la, la dada que ens indica que aproximadament el 40 % del territori de l’Àrea Metropolitana de Barcelona correspon a superfície boscosa. I és que, més enllà de l’entramat urbà i periurbà, amb edificis, carreteres, autovies, etc., els boscos són molt presents en aquest àmbit, principalment gràcies al valiosíssim patrimoni cultural que representen els espais verds que envolten les poblacions de la conurbació barcelonina. El cas més notable és, sens dubte, el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees que dóna cabuda a un nombre estimat entre 8,5 i 9,3 milions d’arbres.

Finalment, les zones amb menys boscos del país són l’àrea del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i, en darrer lloc, les Terres de Ponent, amb percentatges de superfície boscosa aproximadament del 23%, el 18% i el 13%, respectivament.

 

Pel que fa a les comunitats forestals, dos tipus de boscos de coníferes són els més abundants quant a la superfície al país. Així, a grans trets, el 20% de les hectàrees de bosc a Catalunya corresponen a pinedes mediterrànies de pi blanc, mentre que el 18% l’ocupen pinedes montanes de pi roig. Els alzinars són la tercera coberta de bosc més abundant al país, amb una superfície equivalent al 15% del total. La resta de comunitats forestals descrites dins de l’àmbit català seguirien amb percentatges de cobertura molt menors.

Si es comparen aquestes xifres globals amb les darreres estadístiques sobre boscos que ha publicat la FAO, es pot observar que Catalunya ocupa una de les posicions de privilegi en relació amb altres àmbits geogràfics d’Europa, on els boscos ocupen una mitjana del 45% del territori dels estats membres. Descomptant el lideratge de països nòrdics com Finlàndia o Suècia, on el percentatge de boscos arriba al 73% i el 69%, respectivament, o la Federació Russa (49%), la superfície boscosa de Catalunya és superior a la de països com Noruega (33%), Suïssa (31%), Itàlia (31%), Grècia (30%), França (29%), Regne Unit (12%) o alguns estats de l’est d’Europa com Ucraïna (17%).

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat