Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada; F. Javier Gómez : Boscos de Catalunya. Barcelona – Madrid: Lunwerg, 2011; 259 p. Textos en català, castellà i anglès. ISBN 978-84-9785-789-5.   Comentaris dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Calia disposar d’una obra de divulgació sobre els boscos de Catalunya, científicament sòlida i, alhora, amena a la vista. Aquesta proposta comunicativa dels doctors Boada i Gómez omple el buit amb escreix. La trajectòria docent i investigadora dels autors avala la qualitat dels textos, tan mesurats en extensió com encertats en intenció, i la tria de la il·lustració fotogràfica, excel·lent en tots els sentits, veritable protagonista de l’obra.

Per a valorar la importància quantitativa de les masses forestals de Catalunya, m’ha semblat adient (i disculpable editorialment) reproduir uns paràgrafs del capítol introductori, un bon resum d’obres anteriors dels autors, així com d’estadístiques publicades de fa poc. Pel que fa a la valoració qualitativa dels boscos dels mateixos autors, un parell d’extractes de les conclusions finals els il·lustraran a bastament [Pau Alegre]

- - - - -

 

Actualment, mercès als avenços tecnològics de les darreres dècades i la millora en les tècniques de recerca i estudi, la resposta a quants boscos hi ha a Catalunya així com a altres sobre el seu funcionament, dinàmica i usos, almenys en part han pogut ser respostes amb gran rigor. En aquest sentit, segons les dades publicades en el darrer Inventario Forestal Nacional, la superfície amb vocació forestal a Catalunya és, en nombres rodons, de gairebé dos milions d’hectàrees, el que traduït en termes de percentatge suposa aproximadament un 62% del territori català. D’aquestes, un total d’1,6 milions d’hectàrees són de superfície forestal arbrada, el que equival a dir que gairebé la meitat del país és bosc.

Pel que fa a la distribució geogràfica d’aquestes comunitats forestals, les dades publicades per l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya mostren que les comarques més boscoses són les de la regió de Girona, on aquesta cobertura del sòl ocupa un 56% del total del territori, essent les comarques de la Selva i la Garrotxa les més destacades. En segon lloc, un percentatge lleugerament menor però igualment notable el trobem a les comarques de la Catalunya Central, on els boscos suposen el 54% del territori.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat