Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras i Verdaguer: La ciudad, enseñanzas del fenómeno urbano. Madrid: Anaya, 1983 (Col. Técnicas didácticas); 112 p. ISBN 84-207-2418-1.   Ressenya d’A. García Ballesteros (1985) : 
pàg.    1 
 

L’estudi de la ciutat pren volada a tots els nivells educatius, atès que són qui-sap-los els ensenyaments que poden aprofitar-se de la mirada acurada sobre el fet urbà. Ara bé, per a la bona fi de la comesa cal saber ensenyar la ciutat, la qual cosa es pot fer des de moltes perspectives, la geogràfica inclosa. Aquest és, precisament, l’objectiu del llibre de Carles Carreras, professor de geografia de la Universitat de Barcelona i autor de diversos treballs de geografia urbana, de l’àmbit català en especial. És un llibre inclòs en la col·lecció de tècniques didàctiques de l’editorial Anaya, dirigida en la seva vessant geogràfica pel professor Vilà, amb resultats positius prou evidents.

El llibre ha sabut sintetitzar de forma clara i suggeridora temàtiques complexes de la més completa actualitat, des de la mateixa definició de ciutat fins a la seva evolució, els seus aspectes formals, organització interna i producció de l’espai urbà, deixant de banda deliberadament altres aspectes de la geografia urbana, com ara és la relació ciutat-territori, les xarxes urbanes, les activitats econòmiques o la població. És clar que tota selecció pot ser discutible, però atesa la finalitat didàctica del llibre crec que l’efectuada per Carreras és encertada perquè pot introduir l’alumne de manera senzilla en temes urbans complexos, bo i deixant els problemes ara marginats per a més endavant.

Tots els capítols tenen un esquema semblant. De primer antuvi s’introdueix el tema des del punt de vista teòric –cal advertir que l’esforç de síntesi efectuat per Carreras és extraordinari– amb la finalitat de posar al dia els plantejaments més generals. Tot seguit s’assenyalen les possibles dificultats amb les quals es pot ensopegar durant l’aprenentatge

 

del tema i suggereix un ventall d’enfocaments per a superar-les “con la finalidad de matizar y diversificar el estudio, que siempre debe rehuir cualquier dogmatismo”. En tercer lloc s’ofereix un vocabulari concís sobre el tema per passar després a presentar els materials de treball, una selecció la qual es complementa amb una bibliografia comentada. A continuació se suggereix un seguit d’activitats pràctiques, es posen de relleu les aportacions d’altres disciplines o de les possibles aplicacions pràctiques de les activitats efectuades. Per acabar, es deixen caure “algunas tareas finales que traten de globalizar y valorar el conjunto de los trabajos y lecturas realizadas, a la vez que se sugieren algunos elementos a tener en cuenta para una posible evaluación de los resultados”.

El programa és molt suggeridor, el material i la bibliografia proposats són realistes, atès que poden ser aconseguits amb relativa facilitat; les activitats pràctiques són encomanadisses i variades, atès com van des de la lectura de textos històrics –de narracions novel·lades en especial– , fins al desenvolupament de la creativitat amb l’anàlisi de plànols, a la participació en la vida ciutadana, etc.

Estic convençuda que si en una aula es desenvolupa el programa contingut en el llibre de Carles Carreras, l’alumne pot arribar a conèixer en profunditat molts aspectes de la seva ciutat, sobretot per tot allò que fa referència als processos històrics que l’han menat a la configuració actual i pot adquirir la sensibilitat necessària per a participar en el seu desenvolupament futur. [Aurora Garcia Ballesteros; ressenya publicada a Estudios Geográficos, 180 (1985), p. 395-396; versió catalana de P. Alegre (2010)]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat