Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Antonio López Gómez i Vicenç M. Rosselló Verger (dirs.) : Geografía de la Provincia de Alicante. Alacant: Diputació Provincial, 1978; 614 p. ISBN 84-500-2637-7.   Ressenya de C. Bru (1981) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Quant a la producció industrial es poden destacar alguns trets distintius. En primer lloc, l’origen, relativament recent, de les indústries, les més antigues de les quals són les de la palma i les de les joguines, iniciades al segle XIX. Així mateix, cal assenyalar l’aportació espontània d’un conjunt d’iniciatives procedents de l’agricultura i, sobretot, de la comercialització de productes agraris, així com de determinades ocupacions tradicionals relacionades amb l’estacionalitat de les feines del camp i de les experiències d’immigrants retornats. De la mateixa manera es dóna una quasi absoluta carència in situ tant de fonts d’energia com de matèries primeres, la qual cosa porta a la dependència exterior. En les seves fases inicials es tracta d’una indústria modesta, amb inversions escasses, fins al punt de donar-se, a l’actualitat, una forta atomització i minifundisme empresarial. En general, es tracta d’indústries lleugeres, de béns per al consum, a voltes, amb caràcter de campanya marcades per l’estacionalitat del consum.

Aquesta part de Geografia General humana, finalitza amb l’estudi del sector del turisme, la repercussió del qual ha estat tan profunda en el desenvolupament econòmic de la província, i responsable, alhora, de l’atracció de la mà d’obra immigrant amb destinació al sector dels serveis.

 

Per acabar, s’efectua un estudi comarcal en nou capítols. Són les comarques delimitades pel professor Rosselló en la divisió que va establir l’any 1965 i que han servit de marc per a delimitar els àmbits d’estudi de treballs geogràfics i tesis doctorals posteriors. La descripció individualitzada de cada una de les comarques detalla tant els elements físics com els humans sense pèrdua d’un horitzó més general de cada unitat. Tanmateix, la pauta de recerca de cada comarca ve donada per l’autor respectiu, el qual efectua, en cada cas, els estudis concrets del tret més representatiu.

En conclusió, l’originalitat del volum és fruit d’un excel·lent estudi de geografia general, modèlic en molts dels seus aspectes. L’obra, com ja hem dit, es va fer esperar força, però la línia de recerca dels seus autors, preocupats pel tema provincial, és exemplar i suggereix l’aplicació en altres estudis provincials o regionals d’aquesta mena. Els autors que s’ho proposin en poden treure bona lliçó. D’altra banda, la presentació del volum, tant de coberta com a l’interior és fruit d’una tasca tipogràfica acurada. [Concepción Bru Ronda; ressenya publicada a Estudios Geográficos, 165 (1981), p. 502-505; versió catalana de P. Alegre (2010)]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat