Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pablo Vila: Geografía de Venezuela. 1: El territorio nacional y su ambiente físico. Caracas: Ediciones del Ministerio de Educación; Dirección de Cultura y Bellas Artes, 1960. Pablo Vila, F. Brito Figueroa, A.L. Cárdenas, Rubén Carpio: Geografía de Venezuela. 2: El paisaje natural y el paisaje humanizado. Caracas: Ediciones del Ministerio de Educación; Dirección Técnica, 1965.   Recordatori de P. Cunill (2009) : 
pàg.    1  ·  2 
 

L’obra senyera de Pau Vila en terres veneçolanes és la monumental Geografía de Venezuela, editada en dos volums pel Ministerio de Educación. Indubtablement, aquesta obra representa una fita en la interpretació geogràfica del país a les acaballes de la dècada dels anys cinquanta del segle XX, tal com ho van ser amb anterioritat, en el segle XIX, les obres de Humboldt i de Codazzi.

El primer volum, publicat el 1960 amb el subtítol de El territorio nacional y su ambiente físico, s’estructura en dues parts: la delimitació del territori nacional i l’aspecte físic. Les aportacions més sòlides es troben en els capítols consagrats a les grans estructures del relleu nacional, els trets climàtics i la hidrografia general i de l’Orinoco. Hi van col•laborar Aura Marina Casanova, Rubén Carpio Castillo, Pedro M. Roa i Indalecio Cacique. A hores d’ara encara és una obra de consulta indefugible, i només caldria retocar-la en alguns passatges en els quals s’han produït avenços en la recerca científica. És una obra escrita amb totes les exigències del rigor científic i amb un llenguatge precís, la qual cosa li valgué la medalla Wallace W. Artwood de 1961 que l’Instituto Panamericano de Geografía e Historia atorga cada tres anys a la millor obra geogràfica publicada durant el període a Amèrica.

 

El volum segon publicat el 1965, amb el subtítol de El paisaje natural y el paisaje humanizado, efectuat en col·laboració amb Antonio Luis Cárdenas, Federico Brito Figueroa, Rubén Carpio Castillo i María de Lourdes Taborda, és també prou útil i resistirà els embats del temps, en particular aquests capítols dignes de figurar entre les obres clàssiques de la geografia històrica llatinoamericana: “Los comienzos del poblamiento colonial en Occidente”, “La conquista y población del Centro y Próximo Oriente”, “Vicisitudes del poblamiento colonial en Oriente y su tardanza en Guayana” i “El poblamiento reinoso de la gran región Andina”. El volum acaba amb unes planes de fina interpretació i gran sensibilitat social titulades “Influencias en la evolución de la vivienda humilde”. En altres bandes, i de fa temps, ens hem referit al gran valor que té aquesta obra per a la geografia humana d’Amèrica Llatina (*).

 


* Pedro Cunill Grau: “El valor de la Geografía de Venezuela de Pablo Vila”. Boletín de la Academia Chilena de la Historia (primer semestre 1966); Pedro Cunill Grau: “El aporte geográfico de Pau Vila”. Boletín de la Academia Nacional de la Historia de Venezuela, 242 (abril-juny 1978), p. 369-374. Pedro Cunill Grau: “Trascendencia de la obra geogràfica de Pablo Vila”. Terra. Pensamiento geográfico, IV : 5 (juny-juliol 1981), p. 7-13.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat