Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Oriol Riba: Estudio geológico de la Sierra de Albarracín. Madrid: C.S.I.C., 1959 (Monografías del Instituto “Lucas Mallada” de Geología, 16), 283 p. + 1 mapa pl. fora text a 1:80 000 aprox.   Ressenya d’A. Higueras (1960) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

contrari, allà on la capa detrítica no existia o no tenia la potència suficient, els rius s’adaptaren a l’estructura del terreny. És així com, costat per costat a uns cursos fluvials que se sobreposen a l’estructura bo i tallant plecs en forma de clus, se’n troben altres que segueixen la direcció que els manen els plecs, és a dir, són cursos subseqüents.

La deformació prequaternària també anima l’erosió de tots els cingles de les falles formades de fa poc, en especial als horsts hercinians. La tipologia erosiva d’ambient àrid que s’imposa en iniciar-se el Quaternari mena a la formació de pediments per retrocés de la cinglera de falla. Els rius, d’altra banda, en encaixar-se, desfan els plecs, i molt sovint és l’erosió diferencial la que origina inversions de relleu, moles i foies, les quals són altres elements del relleu actual.

Com a resultat d’aquesta gènesi, la Sierra de Albarracín abasta les unitats morfològiques següents:

  1. El sector central o del Tajo superior, amb relleus apalatxians.
  2. La zona de la Paramera calcària de Pozondón.
  3. La zona de foies i moles de Checa, Frías i Jabalhoyas.
  4. La zona de relleus residuals de quarsites en massissos residuals deformats.

 

  1. La graderia tectònica, les formes tabulars i de rebliment de la fossa del Túria i del Jiloca.
L’interès geogràfic de l’estudi d’Oriol Riba encara és més acusat de tenir present que les seves conclusions es poden fer extensives a la major part de la Serralada Ibèrica i, en especial, de la seva branca castellana. I és així perquè l’autor ha treballat sobre fets tangibles, sense deixar res a la conjectura. El llibre comprèn tres parts. Una va dedicada a l’estudi del cicle hercinià, una altre al cicle alpídic i una tercera, en la qual s’estudien els materials recents i la morfologia del país, és la que hem resumit. La sistematització és completa. S’estudien els sistemes, els pisos i les fàcies, tothora recolzat amb l’aportació de fòssils per a no deixar res a l’eventualitat o a la deducció, tan perillosa en l’estudi de la natura. Cada part de l’estudi s’enceta amb l’estratigrafia, per seguir amb la tectònica i s’arrodoneix amb la paleografia: ciència, mètode, ordre i claredat, tal com havíem apuntat de bon principi. Són aquestes les qualitats que distingeixen un bon mestre i estem convençuts que tots els qui llegeixin el seu llibre, tan se val siguin geòlegs o geògrafs, no hauran pas perdut el temps. [Antonio Higueras Arnal; ressenya publicada a Estudios Geográficos, 81 (1960), p. 567-570; versió catalana de P. Alegre (2010)]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat