Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anthony Bonner i Francesc Bujosa (dirs.): Història de la Ciència a les Illes Balears. II. El Renaixement. Ciutat de Mallorca: Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació; Govern de les Illes Balears, 2006; 224 p. ISBN 978-84-96664-26-5.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

per les institucions d’alta cultura, de l’Estudi General Lul·lià a la Universitat Literària, no és deixat de banda perquè són, ben legítimament i d’aleshores ençà, fins arribar a la Universitat de les Illes Balears, les arrels de l’arbre fecund de la ciència actual. Més endavant, en els capítols esmerçats en traçar el desenvolupament de la medicina i la farmàcia, així com de les matemàtiques, també es fa referència al paper representat per aquells centres de cultura balears. I no tant, és clar, en el capítol dedicat a la tecnologia aplicada als sectors productius.

En el resseguit de capítols del paràgraf anterior, n’he deixat un parell a banda de manera deliberada. S’aparten força, sense trencar la unitat de l’obra, del pla de treball que anima la resta. Em refereixo al tercer, “Renaixement i Revolució Científica. Les disciplines fisicomatemàtiques”, i al setè, “Ingeniería e ingenieros en las Islas Baleares en los siglos XVI y XVII”. En el primer cas, el capítol ha estat format per la unió (adventícia?) de dos textos, cadascun dels

 

quals hauria pogut passar ben bé com un capítol independent. En efecte, la reflexió més general de Víctor Navarro Brotons sobre la periodització del Renaixement i la Revolució Científica [53-63] a Espanya, és a dir, del que va de les bones pràctiques del segle XVI a l’estancament i decadència del XVII, no queda reflectit en l’evolució de la ciència a les Balears. Resulta un pèl forçat, sinó fora de lloc, considerar l’aportació de Victòria Rosselló Botey sobre el desenvolupament de les disciplines fisicomatemàtiques, el de l’astronomia en especial, com la singularització illenca del canvi de signe sofert per la ciència espanyola del període. El text del professor Navarro hauria estat una bona introducció del volum. D’altra banda, el text del coronel Francisco Fornals Villalonga, en informar de les activitats dels enginyers comissionats per la monarquia hispànica per a fortificar les illes contra les escomeses corsàries i pirates fa bona la proposta dels curadors expressada al primer volum d’abastar tant la ciència i tècnica de les Illes Balears com la produïda a les Illes Balears.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat