Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Roca i Martí, Ventura; Sala i Baró, Ramon; i Tort i Donada, Joan : El Salí de Cambrils. Terrassa: Albada, 1989, 53 p. ISBN 84-87023-01-0.   Ressenya d'E. Bertran : 
pàg.    1  ·  2 
 

“Amb el present estudi pretenem descriure i analitzar, en una perspectiva històrica, l’explotació de sal de Cambrils, al terme municipal d’Odèn (Solsonès), usualment identificada amb el nom de Salí de Cambrils. Es tracta d’una antiga indústria pirinenca de tipus artesanal, la qual tingué una notòria importància a nivell local (i també comarcal) en èpoques pretèrites, i que deixà de funcionar l’any 1963.” [p. 13] Aquest és el primer paràgraf de la introducció d’aquest llibret, que ens situa al mapa, ens anuncia de què es tractarà i que ho farà amb un esguard tan històric com geogràfic.

A l’obra que tenim a les mans, hi té un pes fonamental la conversa i la recerca sobre el terreny, atesa l’escassesa de fonts bibliogràfiques i documentals sobre la matèria. Els autors hi fan constar als agraïments les entrevistes amb persones vinculades a l’explotació: en Pep del Salí, en Joan Llarg i en Pepe de cal Gravat , renoms de saliners, els dos primers, i del darrer empresari, el tercer. Per això i per l’aïllament d’aquestes contrades respecte les principals vies de comunicació, la lectura d’aquest llibre té un sabor de descoberta.

 

Els autors comencen per la geografia a la introducció i ens situen les deus d’aigua salada a les terres interiors de Catalunya (Peralta de la Sal, a la Llitera, Gerri de la Sal, al Pallars, i Cambrils, al Solsonès), fan una breu descripció del municipi d’Odèn, parant atenció a l’activitat agrària, a l’evolució demogràfica i a l’obertura tardana de vies de comunicació, per ocupar-se, en acabant el marc de referència, de la Ribera Salada, afluent del Segre amb un nom que no deixa marge al dubte. Tot plegat amb el suport d’un mapa de carenes de la contrada.

Seguidament, s’arriba al cos central de l’obra, titulat com el llibre: El Salí de Cambrils [p. 19-43]. Aquí dos croquis de l’explotació a doble pàgina [p. 24-25 i p. 40-41] permeten fer-se càrrec de la disposició de les instal·lacions entre dos paratges ran de riu, el Salí o Font Salada i les Cabanetes, separats 400 m, amb un desnivell de 50: els habitatges dels encarregats, les regueres per on corria l’aigua-sal, les basses on s’emmagatzemava i les eres d’evaporació. Les explicacions sobre l’explotació es complementen amb la descripció del Molí de Cambrils, nom genèric d’un conjunt de ginys que evidenciaven una

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de setembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat