Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Gemma Estany Ferrer; Martí Boada Juncà; Geòrgia Rodoreda : La Batllòria i la Tordera. Una història inseparable. Sant Celoni, l’Ajuntament, 2010 (Sant Celoni, Natura i Societat, 5), 380 p.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

La reflexió sobre el paisatge i la seva evolució no reapareix fins a la introducció del capítol següent, la “Història ambiental de la Tordera i la Batllòria” [91-163], en afirmar, bo i fent referència als canvis històrics dels usos de l’aigua, que “el paisatge és l’escenari on s’han donat aquests canvis i ha anat evolucionant segons la gestió que n’ha fet la societat,” és a dir, ha provocat “la transformació del caràcter agrícola de la zona en un paisatge urbà i industrialitzat, resultat de les noves demandes de la societat postindustrial.” [92] Aquest capítol, d’una extensió molt generosa, és un dels diversos punts forts del llibre. En aquest context, vull destacar la recopilació d’efemèrides d’establiment i transformació de les principals instal·lacions industrials, si no totes, de l’àmbit des dels anys trenta del segle XX fins a l’actualitat. Són les que van convertir el riu en una claveguera a cel obert fa cinquanta anys, condició deplorable a la qual va arribar com a resultat d’una dinàmica irreflexiva que no ha pogut aturar-se fins fa ben poc.

 

No serà debades advertir que la delimitació dels usos del sòl amb criteris socioeconòmics ve a ser una mena de vivisecció de l’anatomia del paisatge una vegada apartada la dermis de la cobertura visible vegetal o construïda. És per això que els autors han esmerçat esforços considerables per a reeixir en l’operació mitjançant l’anàlisi de documentació fiscal, des de mitjans de segle XIX, i la interpretació de fotografia aèria recolzada amb treball de camp, durant la segona meitat del segle XX. Així, els continguts dels capítols “Les riberes: conreus forestals de regadiu” –la cobertora més estesa– i “Les extraccions d’àrids de la Tordera i el cas de les Llobateres” [165-177 i 179-197] són extensions de la descripció general dels canvis d’usos del sòl entre 1956 i 2009 efectuada en el capítol anterior. En ambdós casos s’aconsegueix destacar la importància quantitativa i qualitativa que aquests dos usos del sòl tenen en l’àmbit d’estudi i de la trajectòria històrica que han experimentat.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de setembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat