Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
AADD (2009): Atles Comarcal de Catalunya: Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i la Selva. Barcelona – Girona : Institut Cartogràfic de Catalunya – Diputació de Girona, 2009; 1 DVD. ISBN 84-393-7047-4.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

L’edició primerenca de l’Atles comarcal del Baix Empordà va ser dirigit pels geògrafs i cartògrafs de l’Institut de Geografia Aplicada Benjamí Sabiron i Carmen Sauer, els quals també es van encarregar de la confecció de l’Atles comarcal de la Garrotxa, que va aparèixer a principis de 2001, també en suport convencional. De més a més, en base de l’anàlisi dels crèdits d’edició esmentats, tot fa pensar que el mateix equip, però amb una nòmina de col·laboradors diversos en cada cas, va preparar l’Atles comarcal de la Cerdanya sense arribar a publicar-se en paper. Ens afigurem que la responsabilitat de direcció del projecte d’atles gironins va canviar de mans pels volts del canvi de mil·lenni. Ha de ser així perquè just a les acaballes de l’any 2000 havia aparegut l’Atles comarcal de l’Alt Empordà, i dintre de l’any 2002 veuria la llum el del Pla de l’Estany (2002), ambdós en format de llibre, preparats sota la direcció del professor Joan Nogué, del departament de Geografia de la Universitat de Girona (UDG). Sigui com vulgui, amb quatre atles de les comarques gironines al carrer, el ritme de publicació es deturà de nou fins al 2006. Durant la treva, però, l’ICC va assajar la difusió d’una primera versió digital dels atles en CD-Rom mitjançant l’escaneig d’alta qualitat de les pàgines del exemplars en paper i agrupats en un arxiu PDF.

 

La realització i publicació dels atles comarcals de l’àmbit gironí va ser represa el 2005 amb la implicació expressa en el projecte del Departament de Geografia de la Universitat de Girona. L’equip format pels professors Jaume Feliu, Carolina Martí, Anna Roca i Juli Valdunciel va tenir cura de coordinar l’actualització dels quatre atles publicats entre 1998 i 2002, fins a produir-ne veritables segones edicions, i, d’altra banda, la realització dels atles corresponents a la Selva, el Gironès i el Ripollès, amb l’afegit de la composició gràfica i cartogràfica final del de la Cerdanya. Així, els vuit atles gironins, ja sigui en primera o bé en segona edició, van ser publicats en un CD-Rom i caixa individualitzada per a cadascun entre els anys 2006 i 2008. Finalment, l’any 2009 van ser agrupats en un sol DVD i caixa, obra que ja podem considerar com l’arribada a port de la singladura.

Les característiques d’aquestes edicions en suport digital van ser exposades pels quatre coordinadors esmentats en una comunicació dirigida al II Congrés Català de Geografia celebrat el maig de 2008, quan només restava l’Atles comarcal del Ripollès per publicar: “Els Atles comarcals de Catalunya: un producte innovador per a uns continguts tradicionals ”.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de juliol de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat