Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Artemi Cerdà; Peter R. Robichaud (curadors): Fire effects on Soil and Restoration Strategies. Enfield, NH: Science Publishers, 2009 (Land Reconstruction and Management Series, 5); 581 p. ISBN 978-1-57808-526-2.   Pròleg dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

descomposició. De més a més, el foc pot canviar les propietats físiques, químiques, mineralògiques i biològiques del sòl (Certini, 2005). Així, el sòl ha estat definit com un reactor químic alimentat per matèria viva que modifica la superfície terrestre. Els canvis induïts pel foc en les propietats del sòl afecten també les seves funcions, com poden ser la circulació de l’aigua, els fluxos nutrients i l’hàbitat dels organismes residents en el sòl, tots els quals són components interdependents i essencials de l’ecosistema. Per exemple, els canvis induïts pel foc en l’estructura del sòl i la hidrofobicitat, pot fer canviar la resposta hidrològica del sòl en el sentit de reduir la infiltració i augmentar el mantell aquós superficial i els processos erosius. El grau dels canvis induïts pel foc en les propietats del sòl i el temps que li caldrà per a reconstituir les funcionalitats prèvies a l’incendi, depèn de la intensitat del foc. Tanmateix, desprès de diversos incendis devastadors, els enginyers forestals procuren aplicar estratègies d’estabilització i rehabilitació per a reduir l’erosió i la sedimentació i canalitzar els cursos i corrents hidrogràfiques més importants que no pas actuar en el sòl mateix.

Fire effects on Soil and Restoration Strategies veu la llum deu anys després de

 

Fire’s Effects on Ecosystems de DeBano, Neary i Folliot (1998) amb el desig més pregon d’actualitzar els coneixements sobre els processos naturals posteriors als incendis i descriure l’ús i l’efectivitat de les diverses estratègies de restauració que poden ser aplicades. Els capítols d’aquest llibre, escrits per científics de primer ordre, han estat redactats amb la finalitat de facilitar informació significativa i planera a estudiants, tècnics i planificadors així com a altres estudiosos.

En decidir on i quan cal aplicar tractaments de restauració amb posterioritat als incendis, és important de sospesar: 1) els efectes del foc en l’ecosistema; 2) els perills potencials, com poden ser l’increment de torrentades, de l’erosió i de la invasió de cugula que pot resultar dels canvis induïts pel foc; 3) l’efectivitat potencial del tractament pres en consideració, i 4) la seqüència i el calendari de la regeneració espontània. És per això, que aquesta obra ha estat plantejada per a facilitar informació actualitzada sobre totes les temàtiques esmentades. S’inicia (capítol 1) amb un repàs històric del paper representat pels incendis forestals contemplats a través dels registres fòssils. La secció primera, "Els efectes del foc en els sòl" (capítols del 2 al 9) aplega estudis recents sobre els efectes

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 de gener de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat