Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Climent Picornell: Apunts del Pla de Mallorca. Pollença – Palma : El Gall Editor – Institut d’Estudis Baleàrics, 2008 ( Col•lecció Ramon Llull, 12); 269 pp. Fotografies de Climent Picornell, fotògraf (1956-2003). ISBN 978-84-92574-02-5.   Introducció de l'autor : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Pregona, que vol dir el mateix: fonda, amagada...). Però torna-m'hi, torna-hi. La Mallorca superficial, vistosa, tropical, deu ser tal vegada a l'exterior, a l'embolcall, ran de mar. És la Mallorca contaminada per la modernor, la turistització, allò que abans en deien «cosmopolita», ara ens ataquen amb nous adjectius tals com globalitzada o multicultural.

No deu ser, tal vegada, la repetició d'aquella oposició de les mallorques d'un temps? La de les garrigues i ullastrars de marina, que no retien, que – hem sentit contar – es deixaven als fills bords i, en canvi, als hereus els deixaven les terres grasses, de l'interior, on l'ordi i el blat xeixa brostaven una carretada de doblers. Sobretot si un podia fer estraperlo. Perquè aquest dibuix senzill és d'en-temps-primer, de fa una carretada d'anys, de quan hi havia sequers d'albercocs i una bona anyada d'ametles feia anar grasses les famílies. En aquestes èpoques la Mallorca profunda no era tan profunda, ni prop fer-s'hi. Idò sí, aquesta contrada interior rica i ufanosa, a poc a poc, tira-tira, anà perdent el seu pes i, sense cap contrapès, el turisme enlairà les marines litorals i enfonsà els llogarets interiors. Entre ells el del Pla de Mallorca.

 

 

Vet aquí com a poc a poc i de forma ben forçada, a contracor, ben a pesar dels seus habitants, s'anà conformant un territori i una imatge. Un territori cada cop més abandonat i una imatge que tot el que perdíem a la platja, per oblit i per neguit, encara es conservava a l'interior. Encara hi havia pagesos, encara hi havia paisatges amb ametllers que solien florir, més o menys quan tocava, encara senties parlar mallorquí. Es conformava una imatge bucòlica i irreal del Pla de Mallorca, comarca de la Mallorca profunda.

 

 

Com totes les simplificacions o els dibuixos fets de quatres, té trets de mentida i de veritat, blancs i negres, clarobscurs que dirien els pintors. L'abandó de fora vila és cert, però encara en queden de pagesos, tot i que ja no són de calçons amb bufes, ni gavilans a l'esquena. La modernitat i el dinamisme han entrat també a les comarques interiors, tot i que sigui de manera desigual i faci que les segones residències augmentin i les inversions agrícoles siguin més minses. Però d'això que, en economia, en diuen béns intangibles – tranquil·litat, bon veïnatge, mesura humana de les coses – són encara valors del Pla de Mallorca. Mallorca profunda? Si vol dir també fonda i arrelada,

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat