Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Climent Picornell: Apunts del Pla de Mallorca. Pollença – Palma : El Gall Editor – Institut d’Estudis Baleàrics, 2008 ( Col·lecció Ramon Llull, 12); 269 pp. Fotografies de Climent Picornell, fotògraf (1956-2003). ISBN 978-84-92574-02-5.   Introducció de l'autor : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Introducció. Del turó a les profunditats.

Sorgeix aquest llibre d'uns quaderns en els quals anava arreplegant notes esparses de coses que sentia als cafès, a les rotllades de la fresca, als meus familiars – algun d'ells amb una potencia de lèxic fenomenal – i un poc de les reflexions sobre el canvi social que s'anava produint al Pla de Mallorca. En un principi, foren els companys de L'Observador del Pla de Mallorca que em demanaren una col·laboració per a la nova publicació d'una de les comarques més definidores de Mallorca: el Pla. Vaig pensar en el meu cosí fotògraf, també Climent Picornell – desaparegut, massa jove –, i quedàrem que jo hi faria un article que s'il·lustraria amb una de les seves formidables imatges. Era un jumelage asimètric on el text hi sortia guanyant gràcies a la qualitat de la imatge. També a la revista Mel i sucre hi he anat confegint una columna, que he titulat «Des del turó». I al Diari de Balears, adesiara, hi he publicat alguna cosa relacionada amb el Pla de Mallorca. Sorgeix, per tant, aquest llibre, «Apunts del Pla de Mallorca», de les llibretes que donaren lloc als articles (*) que acolliren les publicacions que he esmentat. A totes elles la meva gratitud.


(*) El llibre aplega noranta-cinc articles, gairebé tots amb la fotografia d'acompanyament impresa a tota plana, amb l'afegit de la introducció que reproduïm i una "Postil·la des del sentiment. El fotògraf Climent Picornell i l'amor per la nostra terra".

 

 

Per a la meva col·laboració de L'Observador del Pla de Mallorca vaig agafar un títol genèric: De Profundis. Ara diré per què. El Pla és la comarca més central de l'illa de Mallorca. O el que és el mateix, l'interior, endins. Per dir-ho en paraules, un poc fosques, la Mallorca profunda. D'aquí sorgí el títol de la columna, del viarany d'un record de quan feia d'escolanet i ens feien cantar: «De profundis clamavi ad te; Domine, exaudi vocem meam». No entenia res de res, però m'imaginava que era cosa fonda i 'profundis', profunda.

 

 

De més grandet vaig saber que el que cantava era un salm, el «De profundis» («Des de les profunditats te crit; Senyor, escolta la meva veu»). No sabia ben bé què volia dir però m'imaginava que era molt endins. Perquè, si hem d'anar clars, hi deu haver una Mallorca superficial que, per oposició, ha de fer ressaltar la Mallorca profunda (o hauríem de dir «Mallorca pregona», com el topònim de la Coma

segueix...

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat