Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Gonçal de Reparaz (fill) : Catalunya a les mars. Navegants, mercaders i cartògrafs catalans de l’Edat Mitjana i del Renaixement (Contribució a l’estudi de la història del comerç i de la navegació de la Mediterrània). Barcelona: Mentora, 1930; 252 pp. Pròleg de Gonçal de Reparaz [i Rodríguez].   Introducció de l'autor : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Per aquest motiu, també, comencem el llibre presentant al lector breument les condicions geogràfiques de la Catalunya medieval, els factors naturals que l'impulsaren vers la mar, i el teatre de les gestes dels seus navegants i mercaders. Així podrà conèixer el terreny que ha de recórrer després amb nosaltres en les planes successives. Si no, circularia com un cec en una casa desconeguda...

La brevetat del nostre estudi ens ha obligat també en aquest terreny a suprimir moltes coses que hauríem volgut dir.

* * *

No ens hem proposat fer una obra d'erudició. Tampoc es tracta, d'una obra de pura vulgarització, sense cap base documental. És un terme mig entre ambdues coses.

Però com que molts dels punts que estudiem són poc coneguts del públic, ens hem vist obligats a citar les nostres fonts per a donar una base de veracitat al nostre treball. Sempre, però, hem procurat donar-li un to planer i abstenir-nos de discussions erudites, de manera que fins els no iniciats ho comprenguin tot fàcilment.

 

Amb aquest fi, sempre que ho hem considerat necessari, hem fet precedir els temes tractats en els diversos capítols d'un ràpid cop d'ull general, abans d'endinsar-nos en l'estudi del que particularment els catalans havien fet en el camp aquell de les activitats humanes. Així el lector podrà jutjar millor quines són les proporcions veritables del paper de Catalunya en tal o tal altre terreny.

* * *

Aquest llibre no és una apologia.

Brutal de vegades, admirable d'altres, la història de Catalunya a les mars, com la de les seves rivals Venècia i Gènova, es presta a la llaor, però també sovint a la crítica. Hem procurat sempre mantenir-nos en un just límit, però no estalviem les crítiques, quan cal.

El fet que l'autor d'aquest treball no sigui català, i que, per tant, no es deixi cegar tan fàcilment com podria succeir amb qui tractés de la seva pròpia història, creiem que contribueix a donar-li una major garantia d'imparcialitat. Per altra part, tenim la convicció que, si haguéssim estat catalans, no hauríem procedit altrament. Estaria fora del nostre caràcter [Gonçal de Reparaz i Ruiz]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat