Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Gonçal de Reparaz (fill) : Catalunya a les mars. Navegants, mercaders i cartògrafs catalans de l’Edat Mitjana i del Renaixement (Contribució a l’estudi de la història del comerç i de la navegació de la Mediterrània). Barcelona: Mentora, 1930; 252 pp. Pròleg de Gonçal de Reparaz [i Rodríguez].   Introducció de l'autor : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Catalunya ha estat, a la fi de l'Edat Mitjana, una de les grans potències marítimes i comercials de la Mediterrània, amb Venècia i Gènova.

La mar que davant d'ella s'estén féu la seva grandesa.

Quan les circumstàncies arruïnaren el comerç i la vida d'aquesta mar – centre fins aleshores de l'economia i de la cultura europees, – també ella s'arruïnà, i l'anorreament fou tan gran que en el torb fins la seva independència desaparegué.

L'estudi de les circumstàncies en què es desenvoluparen aquella prosperitat, aquell poder i aquella decadència, té, doncs, una gran importància, car és la part més transcendental de la seva historia. I aquesta importància no posseeix únicament un interès local, particular per a Catalunya. No.

És, a més, un capítol ben notable de la història de l'economia, de la nàutica i de la cultura humanes. Car la contribució que els catalans portaren en aquest terreny a l'obra general de la humanitat medieval fou notable.

Les planes que segueixen són un assaig d'estudi dels contactes de Catalunya amb la mar, des dels diversos punts de vista de la cultura nàutica, de la cartografia, del comerç i

 

de la marina catalanes, i de les relacions que l'ardiment dels catalans medievals els portà a tenir amb les terres que es trobaven enllà, de la mar.

Totes aquelles diverses activitats estan estretament lligades i constitueixen parts del conjunt de l'activitat comercial i marítima de Catalunya. Car simultàniament amb les navegacions es desenrotlla la ciència nàutica catalana, la cartografia mallorquina i el comerç amb terres llunyanes.

Aquest capítol tan interessant i, demés, bàsic, essencial, de la història de Catalunya, sempre ens havia atret vivament.

En aquest llibre fem el possible per estudiar-lo des de tots els seus punts de vista, dintre de la brevetat que la seva reduïda mola ens imposa. El tema és tan gran – i tan verge! – que permetria omplir molts volums com aquest, tots – creiem – plens d'interès. No pot doncs ésser aquesta una obra definitiva, una història metòdica i completa en tots els seus detalls; és solament un breu cop de vista.

Però amb el present treball, de totes maneres, n'hi haurà prou per a fer-se una idea succinta del que foren les relacions de Catalunya amb les mars.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat