Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
AA.DD.: Els mapes en la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), 2007 (Col. Catàlegs de l'ICC, 9); 111 pp. Presentacions de Joan Saura i Joaquim Nadal. Introducció de C. Montaner, F. Nadal i L. Urteaga. ISBN 84-393-7295-7.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

part desfasat, sense cobertures de cartografia complementària a major escala, era l'exponent d'un panorama cartogràfic desolador; el protagonisme atorgat pel règim republicà a l'Instituto Geográfico de tall civil, però sense traducció en una producció remarcable, i el relegament de la Secció Cartogràfica de l'Estat Major Central a tasques complementàries, va ser un més dels greuges mal encaixats pels militars; tanmateix, el càlcul de la xarxa mètrica Lambert sobreposada als fulls del mapa 1:50 000, de la qual es van servir a fons els dos bàndols -fins i tot la van afegir als quinze fulls del mapa de carreteres Michelin!-, va ser enllestida just abans d'esclatar el conflicte. Cal remarcar aquest darrer aspecte atès que, si bé tota la documentació disponible així com els mitjans de gravació i impressió van restar a mans dels republicans en desfermar-se la rebel·lió, bona part dels cossos tècnics de les dues corporacions citades s'hi afegiren decididament. A mig termini, a partir de mitjans de 1937, va ser més fàcil adquirir instrumental modern que no pas formar cartògrafs amb la qual cosa el bàndol rebel hi va sortir guanyant.

 

En els dos textos citats s'evidencia un esforç per a documentar les trajectòries de les institucions encarregades de la producció a cada cantó. Ambdós autors faciliten un enfilall de biografies condensades dels seus dirigents més destacats, molts dels quals han restat en l'oblit per la força del silenci i la repressió dels vencedors. D'entre els materials editats durant la guerra destaquen, per un cantó, la producció republicana dels fulls a 1:25 000 de la faixa territorial catalano-aragonesa en la qual es desenvoluparen les principals batalles durant l'any 1938. I per l'altre, el mapa itinerari a 1:200 000 efectuat pel servei cartogràfic expedicionari del Corpo de Truppe Volontarie. Aquests dos mapes

fraccionats en fulls són, a parer meu i en base a les mostres reproduïdes, els dos únics dissenys innovadors, més el segon que no pas el primer, d'entre els documents cartogràfics produïts durant tota la guerra, la majoria dels quals foren versions, més o menys reeixides, del mapa topogràfic a 1:50 000 iniciat el 1875.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de febrer de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat