Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jaume Codina: Delta del Llobregat. La gent del fang. El Prat: 965-1967. Pròleg d'Agustí Duran i Sanpere. Granollers: Montblanc, 1966; 241 pp.   Ressenya de J. Reglà (1967) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

És evident que una de les tasques historiogràfiques que més convé d'impulsar i difondre són els estudis d'història local, majorment si els emprenen gent preparada amb l'utillatge metodològic que la Història requereix avui. Tots recordem els moments que la història local era considerada pejorativament i gairebé incompatible amb les preocupacions dels professionals i especialistes. En realitat, es tractava de començar la casa per la teulada, és a dir, enfrontar-se amb els temes "universals" les directrius dels guals marcarien, en tot cas, les lignes de faite dels esdeveniments "locals". Sortosament, en paral·lelisme amb els canvis generals d'orientació en els estudis històrics en els darrers anys, hom ha superat del tot aquesta concepció. La història local, enfocada degudament, permet d'aprofundir i obliga a lligar caps, tot exigint una combinació harmònica d'esforços entre una macrohistòria que ens serveix de marc general de referència, i la microhistòria, que exigeix tota mena de precisions.

Un pacient i laboriós esforç d'investigació, al servei d'una envejable capacitat de síntesi –amb unes directrius plenament al dia pel que es refereix al métier d'historien–, han donat com a resultat un llibre excel·lent sobre la

 

història de les terres d'al·luvió del Llobregat. (Fa uns quants dies, precisament en aquestes mateixes planes, referint-se agudament a les conseqüències d'una política de centralització exhaustiva, el Sr. Ramon d'Abadal posava en relleu la importància excepcional de l'erosió en el fer i refer constant de Catalunya.)

El pròleg del Sr. Duran i Sanpere posa en relleu l'interès de l'obra que comentem, situant-la degudament dins el corrent historiogràfic del tema. Pel que es refereix a la bibliografia, l'autor ens remet a la llista del llibre del P. Andreu de Palma de Mallorca –Prat de Llobregat. Ensayo histórico (1958)–, esmentant especialment, entre els estudiosos del tema, el nom de Carles Martí i Vilà, excel·lent coneixedor de la història de la comarca de Sant Boi.

El tema de Jaume Codina és, com diu ell mateix, "la plana sorgida dels al·luvions del Llobregat, cordó umbilical de Catalunya, formada per les rubinades dels boscos i les muntanyes al cor del Principat; aquesta ofrena contínua del Pirineu i el Montserrat... aquest petit Delta, compendi i símbol de la raça", que representa el 3 i el 2 per 100, respectivament, del territori i de la població de Catalunya.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
26 d'octubre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat