Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montserrat Terradas i Batlle : Les eleccions del 15 de juny a les comarques gironines. Anàlisi geogràfica. Girona: Col·legi Universitari de Girona, 1978; 278 pp. ISBN 84-7488-002-5.   Presentació i conclusions  
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

3. - L'espai juga un paper important i diferenciador en el comportament electoral. L'anàlisi dels residus és un mètode que ens permet descobrir aquestes diferenciacions espacials, però pensem que encara cal treballar més en aquest sentit, tan oblidat pels estudis de geografia electoral, ja que si bé s'observen les diferencies, encara no s'arriba a interpretar del tot la significació d'aquesta diferenciació espacial.

L 'estudi dels residus obtinguts amb l'anàlisi de regressió ha constatat, com ja hem vist, l'existència de dos subespais juxtaposats, l'un dels quals s'ajusta a les pautes deduïdes de l'anàlisi de correlació i l'altre se n'aparta.

La presencia d'aquests dos subespais nosaltres tractaríem d'explicar-la formulant la següent hipòtesi:

A la circumscripció de Girona coexisteixen dues formes d'estructura social. En l'una, el comportament social, el vot en aquest cas, obeiria sobretot a unes actituds basades en la comunitat territorial (municipi, rodalia) i no tant en la component de classe. A l'altra, el comportament social s'ajustaria fonamentalment a la divisió de la societat en classes i es mostra més independent respecte als vincles de la comunitat territorial.

 

Així explicaríem el comportament anòmal respecte de la "lògica espacial", deduïda de les correlacions entre les diverses característiques de la població (sexe, origen etnocultural, condició socioeconòmica, etc.) i els resultats electorals, que es produeix precisament en el subespai en que predomina el factor comunitat territorial.

L'ubicació d'aquests dos subespais, un cop grafiats damunt el mapa sobre el qual formen una àrea pràcticament contínua, no respon pas a una distribució aleatòria. L'exploració de la posició de cadascun dels dos subespais podria començar per correlacionar-los amb una matriu d'accessibilitat integral. Potser llavors es faria present la influencia de l'aïllament relatiu, de la marginació física a causa de les dificultats del relleu, i de la persistència d'estructures socials, encara no integrades del tot dins del model de producció dominant.

Finalment pensem que l'estudi de successives eleccions permetria observar les permanències de la localització dels resultats electorals, de les tendències del comportament electoral i de la funció de l'espai. [Montserrat Terradas i Batlle]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
4 de juliol de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat