Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Albert Serratosa i Palet: Més enllà de l’urbanisme [Edició a cura de Joan Tort i Donada]. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006 (Col. Descoberta, 11); 145 pp. Adaptació i traducció dels textos de Rosa Català. ISBN 84-8415-786-5.   Notícia del curador : 
pàg.    1  ·  2 
 

text que eixampla, en extensió i en profunditat, i també en el sentit de formular propostes de futur viables, les consideracions del treball anterior. D'altra banda, i pel que fa als textos restants, l'autor es mou en un grau de concreció diferent en tots tres casos. Una introducció a Ildefons Cerdà, que toca un dels temes especialment predilectes de l'autor, ens posa davant la inqüestionable evidència que Albert Serratosa és, a hores d'ara i al nostre país, un dels millors coneixedors de la figura i de la significació globals de l'insigne urbanista. Al seu torn, Del Pla Cerdà al Fòrum de les Cultures. Un segle i mig d'urbanisme a Barcelona, el text més llarg i més historiat del recull, podem qualificar-lo com una síntesi de l'evolució de l'urbanisme barceloní i català contemporani (o sigui, dels darrers cent cinquanta anys). Finalment, l'article que tanca el llibre, L'espai català dins l'àmbit europeu, és bàsicament una reflexió, en la línia de l'autor, sobre els condicionants físics del territori català, el paper que han representat al llarg de la història i les seves potencialitats de cara al futur.

 

Un darrer apunt sobre el títol. L'autor ha acceptat encapçalar la selecció de textos amb l'enunciat Més enllà de l'urbanisme. No és una opció casual. Tot i que Albert Serratosa sovint és presentat com a "urbanista", la seva visió del territori transcendeix àmpliament la idea convencional d'urbanisme –és a dir, com a disciplina que té la ciutat com a punt de referència central. Com ell mateix ens explica, avui la problemàtica urbana, en les seves múltiples facetes, exigeix una perspectiva d'abast global. El territori, entès aquest concepte en la seva dimensió més àmplia i més universal, ha passat a ser el substrat comú per excel·lència de la humanitat. En aquesta línia, defensar la conveniència d'anar "més enllà de l'urbanisme" és una manera, alhora suggerent i intel·lectualment provocadora, d'invitar a considerar l'entorn que ens envolta amb una mirada a la vegada encuriosida i critica.

[Joan Tort, novembre de 2005]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
13 de febrer de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat