Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jordi Cardelús; Àngels Pascual; A. Miguel Solana: Migracions, activitat econòmica i poblament a Espanya. Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, 1999 (Ciència i Tècnica; Geografia, 15); 131 pp. ISBN 84-490-1656-8.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

molt diferents, cosa que obliga a fer-ne un ús prudent. Podríem dir que, fins a cert punt, la matriu de naturalesa és el registre fòssil, cristal·litzat, de les migracions hagudes i de l'assentament de la població" [105].

L'enfocament i tractament metodològic del tema fa bona la inclusió d'aquesta obra en una col·lecció de llibres de referència -que no pas de manuals- universitaris. És una mostra excel·lent de com cal fer la presentació de les dades, l'anàlisi quantitativa (redistribució, generalització, correlació, etc.) i gràfica (mapes i diagrames) i el comentari de les regularitats i de les desviacions significatives observades tant en termes de periodització, dispersió geogràfica i possibles causalitats socials. Ben bé dues terceres parts són dedicades a la presentació de taules i figures relligades amb el text sense intermitències. En fi, és modèlic l'ús del temps verbal condicional en la redacció de les reflexions de les quals he donat mostres en aquesta revisió.

 

Els consells sobre els cops amagats de les estadístiques demogràfiques ressalten positivament el deix didàctic: "respecte al fort increment de la taxa de migració intraprovincial en els darrers quinquennis, caldria preguntar-se fins a quin punt es tracta d'un augment real o bé respon a una millora de les estadístiques, que pot ser diferencial entre tipus de migració" [48], o bé en comentar l'altíssima correlació de la població que resideix a la mateixa província de naixement entre els censos de 1971, 1981 i 1991, presos dos a dos, "convé tenir present que els canvis a nivell de població són lents i graduals i per tant no han de sorprendre, en principi, aquests coeficients..." [107].

L'obra hauria de ser molt útil, sobretot, als estudiants de les llicenciatures de ciències socials, en general, els quals disposin de les beceroles de l'anàlisi demogràfica i de la història social i econòmica de l'Espanya contemporània. A més a més, cal donar-ho per descomptat, de qualsevol persona interessada per la temàtica. [Pau Alegre, gener de 2007]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de gener de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat