Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Diversos Autors : Bisbes, Il·lustració i Jansenisme a la Catalunya del segle XVIII. Vic: Eumo, 2000 (Biblioteca Universitària; Història, 6); 182 pp. ISBN 84-7602-823-7.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

El llibre aplega les conferències pronunciades a la Universitat de Girona el dia 7 de febrer de 1997 en el decurs de la jornada dedicada a L'episcopat i la Il·lustració a la Catalunya del Set-cents en escaure's, i commemorar així, el dos-cents aniversari de la mort del bisbe Lorenzana. El denominador comú de les aportacions fou la valoració de l'actitud dels bisbes catalans envers l'ideari jansenista, tan estès a l'Europa d'aquell segle.

Mn. Josep Ma. Marquès és l'autor de la primera aportació: "Tomàs de Lorenzana, bisbe de Girona, un funcionari benefactor (1775-1796)." És un repàs molt dilatat, poc li falta per ocupar la meitat de les planes del recull [11-87], i més ben documentat de la trajectòria vital i personalitat del bisbe. L'etiqueta de ‘funcionari' que li engalta resulta de la ben provada subordinació de les actuacions de Lorenzana als designis del Consejo de Castilla i altres organismes centrals de la monarquia hispànica de la segona meitat del segle XVIII. Per altra banda, les iniciatives del bisbe que cal considerar

 

com a plenament il·lustrades: la creació de l'hospici de pobres, la difusió de l'ensenyament popular i, sobretot, la racionalització dels recursos diocesans de tota mena, precisaren sempre de l'oportuna autorització madrilenya per a tirar-los endavant.

Tanmateix, potser per la manca d'escrits crítics del mateix prelat, no és possible concloure sobre la tensió que aquell tarannà podia provocar a la diòcesi. La racionalització de recursos abans esmentada, empesa decididament des de la Cort, hauria pogut topar amb els tonsurats a títol de benefici, més nombrosos que no pas els preveres amb responsabilitats pastorals, així com amb els seus patrons laics. Però més aviat sembla que no va provocar cap trauma: la mateixa diligència amb la qual obeïa els mandats dels superiors l'aplicava en les ordres dirigides expeditivament als inferiors. Marquès no sap si penjar-li la qualificació de pensador il·lustrat o bé la d'agent ordenador. És per això que la de ‘funcionari benefactor' li escau prou bé.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de maig de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat