Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Mn. Ignasi Ma. Colomer i Preses: Cartografia Peninsular (s. VIII - XIX). Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya, 1992 (Col·lecció Monografies, 9); pròleg de Montserrat Galera; 302 pp. ISBN 84-393-1930-4.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

La parada d'aquest record anecdòtic, tan frescoi, com a introducció de la ressenya del llibre la referència del qual figura a la capçalera podrà semblar tan insòlita com la mateixa declaració del Secretari Nel·lo. M'ha semblat oportú reportar-ho per a situar adequadament l'obra de mossèn Colomer. Perquè ve a ser, inqüestionablement, el fonament d'aquest "sistema cartotecari" esmentat per Nel·lo. La cartobibliografia, la branca del coneixement practicada per Colomer, semblarà una parcel·la perifèrica dintre del domini de la cartografia. Però tot és relatiu. La identificació i la individuació de mapes i cartes en les fitxes de síntesi que aporta aquella branca és un recurs inestimable per a fer viables les tasques de catalogació. En aquest sentit, l'obra de mossèn Colomer és de primer ordre, tant per la seva utilitat com per l'esforç i intel·ligència mostrats en la seva recopilació.

 

La primera edició fou publicada l'any 1969 amb un títol el qual, respecte de l'actual, només diferia en el recorregut cronológic, ...segles XI-XIX. El llibret, pel format tan modest d'octau, fou publicat per l'editorial Montblanc de Granollers amb representació a Barcelona en el domicili del Dr. Puchades al carrer de Balmes el qual també n'era el propietari i fundador. Ningú més hauria gosat publicar una obra que, ben presumiblement, hauria de desvetllar un interès minoritari, de cenacle erudit. Puchades no hi faria pas gaire calaix. Però avui, l'enginyer, el mecenes i l'estudiós vallesà podria estar legítimament ben satisfet d'haver ajudat a escampar el coneixement de la cartografia peninsular per les cinc parts del món. El llibre de mossèn Colomer es va convertir molt aviat en una obra de referència imprescindible en les cartoteques públiques i privades d'arreu. El podreu trobar citat en el repertori d’autoritats dels catàlegs de les col·leccions més prestigioses. La seva solvència per a escatir la singularitat dels mapes de tota època referits a la península és precisa i definitiva. Un company excel·lent per a menar una bona catalogació cartogràfica.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de març de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat