Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras i Verdaguer: La Universitat i la Ciutat. Barcelona: Aula Barcelona; Fundació Bosch Gimpera-Universitat de Barcelona, 2001 (Model Barcelona; quaderns de gestió, 11); 67 pp.; ISBN 84-475-2555-4.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

L'opuscle La Universitat i la Ciutat analitza alguns dels lligams nuats entre les dues entitats al llarg del temps a l'entorn barceloní. Relacions iniciades l'any 1450 les quals, encara ara, i per molts anys, no han acabat. En efecte, l'exposició del passat acondueix l'autor a qüestionar-se sobre les alternatives actuals i de futur d'aquest vincle tan arrossegat.

De la lectura completa de l'article, fa l'efecte que l'anunci d'accions integrades per convertir el nou àmbit de centralitat del Poble Nou, el 22@, en Portal del Coneixement, és a dir l'emplaçament d'entitats líders del món de l'alta tecnologia, centres d'ensenyament inclosos, sigui l'esca d'aquesta publicació. Com el Dr. Carreras mateix comenta incidentalment, la publicitat d'aquest propòsit per part de l'Ajuntament de Barcelona va mobilitzar la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya amb l'interès d’enaltir la Zona Universitària del capdamunt de la Diagonal en l'altre Portal del Coneixement. No sembla pas que la Casa de la Ciutat es faci l'orni d'aquesta duplicació diametral sobre el pla urbà. Bona prova de

 

l'interès per potenciar aquell sector 'extrem' de Barcelona, a frec del Baix Llobregat, són els treballs que amb el canvi de mil•lenni es portaven a terme per enllestir el Pla Director de la ciutat universitària. No és gens casual que Carles Carreras fos un dels representants de la Universitat de Barcelona en l'equip redactor d'aquell Pla i en la Comissió Tècnica d'Innovació i Coneixement del pla estratègic municipal.

La breu exposició, doncs, té un caràcter recapitulador i prospectiu alhora. Ambdues temàtiques omplen els dos grans apartats del llibret. Tanmateix, abans d'entrar pròpiament en matèria, el professor Carreras aprofita l'avinentesa per engaltar un recordatori dels pactes entre l'Ajuntament i la Universitat de Barcelona sobre localització d'instal•lacions de començament dels anys noranta, inclosa una llarga citació de l'aleshores alcalde Pasqual Maragall molt laudatòria sobre les relacions de les dues institucions. La resta d'aquest proemi, el paper de les ciutats [12-20], Carreras l'esmerça en una reflexió sobre la ciutat com a recurs cultural i educatiu.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de maig de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat