Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Antonio Gómez Ortiz i Maria Teresa Anguera Argilaga: El conocimiento glaciar de Sierra Nevada. Discurs d’ingrés de l’acadèmic numerari electe Excm. Sr. Antonio Gómez Ortiz (Doctor en Geografia) a l’acte de la seva recepció, 27 d’abril de 2004, i discurs de contestació de l’acadèmica de número Excma. Sra. Maria Teresa Anguera Argilaga (Doctora en Filosofia i Lletres, Psicologia). Barcelona, Reial Acadèmia de Doctors, 2004; 122 pp. ISBN: 84-688-6464-1.   Ressenya de A. Pèlachs : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

discurs del Dr. Antonio Gómez, en el qual destaquen, enllaçades, diferents vessants, des de la poesia i narrativa dels primers pobladors de zones properes, fins a la identificació de Sierra Nevada, i especialment el seu sector més occidental, com d’un magnífic laboratori natural per al coneixement de processos freds en altura, passa per una minuciosa descripció històrica sobre el descobriment del paisatge nevadenc segons la literatura de l’època, la intervenció de la mà de l’home, i dels avenços produïts al llarg del segle XX” [p. 117]. En definitiva, la història del coneixement glacial de Sierra Nevada i que el Dr. Antonio Gómez ens ha presentat com un llarg camí inacabat, ple de parades, que van des de les primeres descripcions aràbigues fins a l’actual visió diacrònica dels fets que ens condueixen a les darreres investigacions fetes pel seu equip; en el que és una magnífica explicació de l’evolució del coneixement científic sobre l’estudi del glacialisme a Sierra Nevada.

No obstant això, ara que ja coneixeu el contingut general de l’obra, deixeu-me que us digui per a què us pot servir una lectura més aprofundida d’aquest treball de geografia clàssica amb majúscules.

Lògicament, domina el pes de la geografia física, però no és fins a la pàgina seixanta-dos que El panorama actual del conocimiento:

 

enfoque global o integrado y métodos pluridisciplinares dóna pas a una explicació detallada de la morfogènesi del fred i a les noves idees i descobriments sobre la dinàmica glacial i periglacial particular de Sierra Nevada. Procés que es culmina, sens cap mena de dubte, en la demostració fefaent que al Corral del Veleta hi ha pergelisòl. Aportació significativa i que per si sola hauria de despertar l’interès dels investigadors interessats per a l’estudi de la dinàmica dels processos biofísics i l’explicació del canvi global. Factor que ha convertit Sierra Nevada en un “laboratori de muntanya” on els darrers anys s’han estat estudiant les Relaciones entre cobertura nival-permafrost y formas asociadas, el Permafrost y formación de glaciares rocosos i l’Evolución térmica de la capa activa; estudis que presenten diferents graus d’evolució i coneixements que es poden conèixer si us llegiu sobretot la darrera part del discurs (a partir de la pàgina seixanta-quatre), l’epíleg i la bibliografia.

Seleccioneu la primera part del llibre, és a dir, els primers apartats del discurs per il•lustrar-vos de forma breu i concisa amb el descubrimiento del Paisaje de Sierra Nevada y en particular el de sus hielos y glaciares en la literatura de época. I ho podreu fer a partir del profit que se n’ha tret de les descripcions escrites i gràfiques (la figura 4: Panorámica de los barrancos del

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 d'abril de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat