Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Antonio Gómez Ortiz (coor.): Mapa Geomorfológico de Sierra Nevada. Morfología glaciar y periglaciar = Geomorphological Map of Sierra Nevada. Glacial and periglacial Geomorphology. Granada: Consejería de Medio Ambiente de la Junta de Andalucía - Parque Nacional de Sierra Nevada, 2002; ; mapa fora de text + 86 pp. ISBN 84-95785-24-2.   Notícia de M. Jardí i P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

La Consejería de Medio Ambiente de la Junta de Andalucía, en col•laboració amb el Parque Nacional de Sierra Nevada i el Servei de Paisatge de la Universitat de Barcelona, ha publicat el Mapa Geomorfológico de Sierra Nevada. Morfología glaciar y periglaciar. L’obra, amb textos paral•lels en espanyol i anglès, inclou un llibre en el qual es remarquen els relleus glacials i periglacials dels cimals de la Sierra Nevada i un mapa geomorfològic del massís. En el treball de preparació i redacció hi participaren: Antonia García (Universitat de Barcelona), Francisco Ortega (Universidad de Granada), Ferran Salvador (Universitat de Barcelona), Sebastián Sánchez (Universidad de Almería), Carlos Sanz de Galdeano (Universidad de Granada - CSIC), Lothar Schulte (Universitat de Barcelona) i Mariano Simón (Universidad de Granada), tots plegats coordinats per Antonio Gómez (Universitat de Barcelona).

La qualitat i el rigor científic de l’obra es correspon amb la trajectòria dels autors, tots ells especialistes en diverses parcel•les de la geomorfologia i, en especial, la del coordinador qui, des de l’any 1989, ha bolcat els seus afanys de recerca en el coneixement el més complet possible de Sierra Nevada. La seva identificació amb la Sierra es pot comprovar a bastament en la nombrosa bibliografia de la seva autoria.

 

El mapa, el plat fort de la publicació, en la mesura que reflecteix exhaustivament la investigació portada a terme, ha estat publicat a tot color i es presenta a una escala sensiblement menor respecte la que tenia la maqueta original a 1:25 000. Val a dir que d’haver-se conservat un fons topogràfic monocrom, seria possible localitzar amb més seguretat cadascuna de les implantacions temàtiques. La simbologia temàtica adoptada té una inspiració molt decidida en les normes elaborades pel CNRS francès sobre aquesta modalitat cartogràfica. Bona prova de la complexitat semiològica que suposa la redacció dels mapes geomorfològics queda il•lustrada en recordar que el de Sierra Nevada aplega 41 signes convencionals en la seva cartel•la. La classificació dels signes en cuatre camps temàtics (formes glacials, formes periglacials, formes fluvials i formes estructurals) facilita la seva intel•ligibilitat. La claredat i la transparència amb la qual ha estat resolta la seva implantació, fan d’aquest mapa un bon referent per a futures aplicacions. Cal remarcar, doncs, l’oportunitat i la novetat del mapa en el domini científic del modelat fred de les muntanyes de la Península Ibèrica. Es tracta, ni més ni menys, de la primera que ofereix una cartografia moderna i completa de l’acció dels glacials a la Sierra Nevada.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de març de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat