Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jaume Mateu i Giral: Agricultura i ramaderia al Pla d'Urgell. Evolució recent i perspectives. Lleida; Pagès editors, 1992 (Col•lecció Seminari, 8); 416 pp.; pròleg de Joan Vilà-Valentí. ISBN 84-7935-103-9.   Pròleg  : 
pàg.    1  ·  2 
 

Aquest llibre deriva directament de l'esmentada tesi doctoral. Com succeïa en aquell cas, l'autor té en compte, d'una forma o altra, tots aquells elements i factors que intervenen en el complex agrari: les característiques fisiogràfiques del Pla d'Urgell i de les terres properes, la població activa camperola, els aspectes ben diversos de 1a producció agrària. Així queda ben caracteritzat aquest modern sector de regadiu, amb una importància i una singularitat ben destacada en nombrosos aspectes: en el territori afectat, en el tipus de producció i en les formes de comercialització.

En la present publicació, en Jaume Mateu subratlla encara més l'anàlisi prospectiva. És conscient que estem en un punt d'inflexió delicat i que aquest passat immediat – que ell coneix prou bé – i que, àdhuc, el mateix present no poden pas continuar per simple inèrcia o amb uns reduïts processos d'adaptació circumstancial. L'autor s'aboca decididament a l'estudi del futur, entre l'amenaça i l'esperança.

El lector té tot el llibre per davant per a rebre una abundant i ben escollida informació; per a obtenir també enfocaments, estimacions, arguments per a la reflexió; no sempre, potser, hi estarà completament d'acord, però mai podrà pensar que la lectura del llibre ha estat

 

eixorca. Penso que l'autor contribueix ben decisivament al fet que les decisions que hom pugui prendre siguin ben assenyades respecte al sector i als problemes analitzats.

Hem d'agrair a en Jaume Mateu l'esforç que ha anat fent, any rere any, per a presentar les activitats d'aquesta pagesia urgellenca i els notables resultats – territorials, socials i econòmics – aconseguits. D'aquest gran cicle rural del regadiu urgellenc, estudiats els antecedents, d'una banda, i ara, de l'altra, els darrers decennis, el present i el futur immediat, resta encara l'anàlisi de tota la primera fase, al final del segle passat i començament de l'actual. Per què no hem d'esperar que ell mateix ho realitzi o se n'encarregui algú sota la seva direcció?

El que jo puc dir és que he après molt al seu costat – i no sols respecte a uns determinats continguts geogràfics, històrics o econòmics –, tot fent veure que l'ajudava. M'atreveixo a dir en nom del futur lector i, no cal dir-ho, en el meu propi, que cal agrair a l'editor i a tots aquells que han contribuït a la publicació d'aquesta obra la possibilitat que ens ofereixen de poder llegir i rellegir el decisiu estudi del doctor Jaume Mateu sobre els homes i els productes d'aquest significatiu i original sector agrari urgellenc. [Joan Vilà-Valentí]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de desembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat