Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Rosa Ma. Fraguell, Rafel Llussà i Anna Ribas (a cura de): Nous usos per a antics espais industrials. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2003 (Diversitas, 43); 297 pp. ISBN 84-8458-197-7.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Colomer, Vall, Llurdés, Vinyes, Serra, el capítol 3 de Bayón i el 4 de Bover) i també algunes de les ponències presentades al seminari del 2003 (Donaire, Checa, Verdaguer, i el capítol 14 de Bover i el 15 de Bayón).

Hem estructurat els treballs que componen el volum en tres blocs. El primer recull, a manera d’antecedents, algunes reflexions sobre la formació del patrimoni industrial a Catalunya i un exemple de metodologia per establir diagnosis i potencialitats dels seus elements. El segon bloc reflexiona sobre la utilització turística i la reconversió de fàbriques i colònies industrials, incloent-hi els exemples de New Lanark (Escòcia) i diversos casos de Suècia, i acaba presentant el projecte de Parc Fluvial de les colònies del Llobregat. El tercer bloc recull diverses experiències de reutilització d’espais industrials determinats per a activitats socials i culturals.

En el primer bloc, Gràcia Dorel-Ferré situa les colònies industrials catalanes dins la història de l’habitatge social, a mode d’estat de la qüestió, i aporta unes reflexions particularment rellevants en relació amb

 

l’impacte a la Catalunya interior de l’establiment de les fàbriques i colònies i al mite del paternalisme i la pau social, i acaba plantejant algunes de les mancances del nostre coneixement de les colònies. Pere Colomer explica en el segon capítol l’evolució de la colònia Vila-seca fins al 1936, les característiques de la qual compara amb les de la veïna colònia de Borgonyà. L’explicació detallada de les circumstàncies del naixement i el desenvolupament d’aquestes colònies (de les quals es parla també al capítol 11) ens ajuden a entendre les peculiaritats de les formes d’industrialització de les valls interiors.

Emili Bayón fa un repàs de la industrialització de la conca mitjana del Ter a través dels models de pobles fàbrica (Manlleu), fàbriques de riu i fàbriques poble (les colònies), i ens il•lustra sobre les petjades de la industrialització, per acabar amb una reflexió sobre diversos projectes de reutilització del patrimoni industrial. Andreu Bover, en el darrer capítol del primer bloc, fa una diagnosi del patrimoni cultural de les colònies del Ter a partir d’una metodologia innovadora que usa diversos indicadors per avaluar les potencialitats de cada element patrimonial.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 d'abril de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat