Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Francesc Roma : Llegendes de la natura. Itineraris pel nostre patrimoni cultural. Tarragona: Edicions el Mèdol, 2002 (Col. el Mèdol-l'Agulla; sèrie gran, 14); 164 pp. ISBN 84-95559-49-8   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Les anàlisis d'exemples concrets es refereixen a llegendes, no pas rondalles, relacionades amb una seixantena de manifestacions de la natura de dimensions molt diverses, des d'un massís de diversos quilòmetres quadrats d'extensió, com per exemple la Maladeta, fins a un roc o empremta no gaire més gran que un llapis. La desencriptació dels discursos populars que aquests objectes han motivat es disposa en la primera part del llibre [14-89] i va ordenada per les grans categories d'accidents geogràfics als quals fan referència: les muntanyes, les agulles, les tarteres, les pedres -n'hi ha una gran varietat: els peus de Déu o de la Verge, les petjades del diable o les dels moros, els dinerets, etc.--- i la hidrografia --fonts, rius, estanys i gorgs--.

 

En aquest exercici de lectura (oi que no és pas una interpretació?) del llibre de la natura, Roma vol "demostrar que no es poden separar els elements objectius dels subjectius quan es tracta d'estudiar el llegendari." [75] M'he interessat, en especial, el tractament que l'autor fa de les llegendes referides a tresors i tresorets, amb els seus diables i encanteris benefactors que porten a la perdició irremissible del babau que els segueix la veta, titulat l'economia moral en el llegendari català. La conclusió és molt eloqüent: "per a aquest llegendari, doncs, esdevenir ric o millorar la situació econòmica és molt difícil, per no dir impossible. No hi ha cap medi normal per fer-ho, només es pot assolir a través d'accions estranyes i perilloses." [77] I no caldria afegir que aquest llegendari era un puntal formidable per a la pervivència de l'ordre econòmic i social de l'Antic Regim? Però deixem-ho. Potser sigui una interpretació modernista que ara no toca.

segueix...

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 d'abril de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat