Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Homs i Corominas : Granollers. Retalls d'història urbana. Granollers: Tafara - Revista del Vallès, 1995; 197 pp. Pròleg de Joan Garriga. ISBN s/n   Introducció de l'autor  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

El malaguanyat consoci Josep Homs va ser un enamorat de Granollers. No sé si tant o més com Salvador Llobet. El llibre del qual reproduïm la introducció, o consideracions prèvies, n'és una manifestació esclatant. Els textos havien estat publicats a la Revista del Vallés amb la finalitat de divulgar, pam a pam, la història i la realitat urbana del gran mercadal vallesà. Amb això, Homs s'afegia a la nissaga de geògrafs publicistes iniciada per Pau Vila a les planes de La Publicitat i continuada, entre d'altres, pel mateix Llobet, abans esmentat, a les planes de Destino. Són articles abrandats i mesurats alhora: conviden a la lectura; arrelats en el local sense oblidar el general: geografia a dojo; en el respecte per les pedres no amaga les persones i les seves contradiccions: història com cal. Una obra, per tant, que no podem oblidar de cap manera i que, sens dubte, haurà estat i serà l'esca de recerca per a generacions renovades. [pau alegre]

 

Unes consideracions prèvies

Des de sempre m'ha interessat l'estudi de la ciutat, els seus canvis i transformacions, el seu desenvolupament o decadència, projecció i expectatives. La forma que adquireix, fruit de les contradiccions dels agents que intervenen en el seu procés de construcció, és el reflex d'una pugna interna on es diluciden múltiples i antagònics interessos. Cada conjuntura aporta la visió pròpia i el resultat final d'aquest procés és una síntesi eclèctica, un conjunt de teories i apostes dins d'un mateix espai interactiu i dinàmic. La ciutat s'ha d'entendre com el llegat inequívoc de les generacions que ens precediren. Més de les que pogueren i tingueren capacitat per fer-ho que no pas de les que, impassibles quasi bé sempre, hagueren de suportar el que, amb bona o mala fe, se'ls oferia.

Hi ha dues maneres de concebre el fenomen urbà. Com un espai, on tot és objecte de compra i venda, on tot ha de tenir una rendabilitat immediata; on es busca el benefici particular, sense importar massa el benestar del col·lectiu i on l'especulació esdevé el principal perjudici.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat