Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
DD.AA. : Cartografia mallorquina. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1995; reimp.: 2000; 200 pp.; pròleg de Manuel Royes; ISBN 84-7794-402-4   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Aquest volum presenta la col·lecció de cartes nàutiques de l'Escola Cartogràfica Mallorquina que conserva el Museu Marítim de Barcelona, completada amb exemplars conservats en altres indrets, especialment en diverses col·leccions i institucions balears, franceses i americanes. La gran qualitat de les reproduccions, a tot color i en dimensions prou generoses, així com l'excel·lent relació amb el seu preu de venda (40 euros), constitueixen un esquer que el públic interessat no ha deixat de picar. L'oportunitat d'una reimpressió, només al cap de cinc anys de l'edició primigènia, n'és la prova fefaent.

Hi ha també, és clar, un interès creixent dels estudiosos, i no tant estudiosos, per la història de la cartografia, dintre de la qual les cartes nàutiques medievals ocupen un setial d'honor. Deixo de banda, per tant, l'interès més vulgar que no va més enllà d'adquirir la reproducció escaient per a decorar una cantonada de la sala d'estar, o el de somiar els milions d'euros, o de dòlars, que costarien les peces si sortissin als mercats de subhastes.

 

Sortosament, és un dir, totes les peces conegudes d'aquest gènere rauen en les caixes fortes d'institucions de titularitat diversa i d'alguns, molt pocs, particulars. És molt difícil que puguin accedir a les sales de subhasta més reputades en un termini relativament més o menys curt. El més probable és que no hi arribin mai. És també el cas de les peces de les col·leccions que es presenten en aquesta obra.

L'extrema dificultat d'accés a les obres originals, exposades només de tant en tant com a peces de museu, ha facilitat, paradoxalment, el seu inventari, catalogació i reproducció, sovint en facsímil, i de manera molt acurada. Avui, l'estudiós distingit de les cartes nàutiques medievals pot portar a terme les seves recerques sense entrar mai en contacte físic amb el document objecte d'estudi i sense perdre cap engruna del rigor que fa al cas. Les peces del Museu Marítim s'emmarquen plenament en el període tardà del desenrotllament de les cartes nàutiques medievals.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat