Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ma. Adroer, Pere Català : Càtars i catarisme a Catalunya. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 2001, 2a. ed. [1a. ed.: 1996] (Col. Nissaga, 12); 126 pp.; ISBN 84-232-0633-5   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Quan bons homes i perfectes varen ser rebuts amb honors a les corts baronials, la reacció no es va fer esperar. Les dignitats ensumaven prou bé que els efectes indesitjables no només podien ser d'ordre econòmic, i per tant negociables, sinó que també esquerdava altres parets mestres de l'edifici social. Posem per cas, el canvi de papers de la dona en la família.

Si a tot això hi afegim l'oportunisme geoestràtegic de la monarquia francesa coetània completarem el quadre d'Occitània al segle XIII. Grans pinzellades d'efecte contundent.

L'aportació de Pere Català té un caient més territorial sense abandonar, és clar, el de l'erudició històrica. Si la d'Adroer se'ns afigura com un quadre amb uns traços d'expressivitat innegable, la de Català pot aparentar la d'un mapa, aquell estri de treball quotidià tan preuat per als geògrafs i geògrafes.

 

És, ni més ni menys, un estudi de la difusió geogràfica dels càtars i del catarisme per la Catalunya del segle tretze arran del seu esbombament del fogar occità. La presentació del fenomen de difusió que rau en l'exposició és ben lluny de la que hauria fet, posem per cas, un Haggerstrand. Però, tanmateix, l'orientació de base és la mateixa.

Cal advertir que les terres catalanes només varen ser una destinació secundària de l'escampada de càtars occitans que se salvaren de la degollina i la foguera. El nombre d'exiliats, com podríem dir-ne sinó, que se les camparen vers migjorn, pels passos pirinencs i de les Corberes, va ser molt més reduït respecte dels que preferiren la direcció de llevant per atènyer la Llombardia bo i creuant el Roine i tramuntant els Alps. Va ser així perquè la presència de la Inquisició catalana, basada en la importació dels mètodes de repressió ideològica ideats per Domingo de Guzmán i posats a punt a

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat