Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Luis Urteaga i Francesc Nadal : Las series del mapa topográfico de España a escala 1:50 000. Madrid: Ministerio de Fomento; Dirección General del Instituto Geográfico Nacional, 2001; 397 pp.; ISBN 84-95172-22-4.   Ressenya de P. Alegre  :  pàg.  1  ·  2 
 

L'aportació fonamental del llibre és, doncs, una cartobibliografia raonada de l'estil més ranci: des de la pàgina 177 fins la final de llibre se'ns ofereixen els detalls de les diverses edicions de cadascun dels 1136 fulls del mapa amb l'oportuna introducció instrumental i el colofó dels índexs transversals que hauríem desitjat més prolixos. A partir d'ara, aquesta obra ocuparà un lloc d'honor en els prestatges dels llibres de referència de les cartoteques i potser també de les biblioteques.

En la introducció general prèvia al catàleg (fins la pàg. 176!) els autors rememoren els nombrosos treballs antecedents que han dedicat a l'origen i desenvolupament de la cartografia topogràfica espanyola i europea, temàtica de la qual són especialistes afamats. És una síntesi cronològica molt útil. La primera part recull la trajectòria del Mapa topográfico de España fins a 1936 amb el rerafons de la formació del cadastre parcel·lari sense el qual, i a judici dels autors, resulta incompresible la singularitat del mapa topogràfic de base. La segona part versa sobre la militarització del mapa durant la Guerra Civil i anys següents.

 

La tercera part de la introducció és la que revela més novetats. Al fil de la recerca catalogràfica per cartoteques de dos mons, han pogut aclarir molts dels topants del procés d'internacionalització del mapa que romanien obscurs. Els mateixos autors confessen que la reconstrucció d'aquesta diversificació és també un dels objectius del treball. En especial, són ben reveladors els detalls sobre les actuacions del US Army Map Service a Espanya. De l'experiència pròpia recordo que els fulls de l'"AMS" o "Mapa americà", com l'anomenavem vulgarment eren, i fa només vint anys, els únics documents cartogràfics que oferien la xarxa quilòmetrica UTM del territori de Catalunya indispensable per a muntar estructures de dades en format ràster per als primers softwares de Sistemes d'Informació Geogràfica com, per exemple, el MAP. Per circular fora dels circuïts comercials de difusió, la seva cerca podia esdevenir el tema d'una novel·la detectivesca.

En la quarta i darrera part es repassen els darrers productes del Mapa topográfico de España fins arribar a la seva difusió en format digital. Tanmateix, els autors ens aclareixen: "No pretenem pas fer una història general i completa del Mapa topográfico de España.

 

L'anàlisi detallada de la formació de la seva sèrie matriu exigiria, pel cap baix, un llibre ben voluminós" [p. 11]. És la propera fita de la trajectòria recercaire dels autors?  /  Pau Alegre, novembre de 2001.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
6 de desembre de 2001
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat