Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montserrat Galera i Monegal : Antoon van den Wijngaerde, pintor de ciutats i de fets d'armes a l'Europa del Cinc-cents. Cartobibliografia raonada dels dibuixos i gravats, i assaig de reconstrucció documental de l'obra pictòrica. Madrid - Barcelona: Fundación Carlos de Amberes - Institut Cartogràfic de Catalunya, 1998; 265 pp. ISBN 84-393-4694-8. Hi ha edició paral·lela en llengua espanyola.   Ressenya de F. Nadal  :  pàg.  1  ·  2  ·  3 
 

 

Aquest llibre és el resultat de dotze anys de treball de l'autora sobre l'obra del pintor i gravador flamenc Antoon van den Wijngaerde. Aquest destacat artista renaixentista ha rebut una atenció creixent per part dels historiadors de l'art, dels geògrafs i dels arquitectes a partir de la publicació del treball "The Spanish Views of Anton van den Wyngaerde" (1969) de l'historiador de l'art nord- americà Egbert Haverkamp- Begemann de l'any. Un moment clau d'aquest procés de recuperació va tenir lloc l'any 1986 quan el també historiador de l'art Richard L. Kagan va editar el llibre Ciudades del Siglo de Oro: las vistas españolas de Anton van den Wyngaerde. Quatre anys més tard, el 1990, el geògraf Vicenç Ma. Rosselló i Verger va editar Les vistes valencianes d'Anthonie van den Wijngaerde [1563]. La publicació d'aquests dos llibres, en sengles edicions pulcríssimes, va suposar una millora molt notable en el coneixement i en la divulgació de l'obra de van den Wijngaerde. Fa poc, A. López Gómez va presentat un estudi dels molins de vent i d'aigua en les vistes espanyoles.

 

És en aquest context que cal situar l'aportació de Montserrat Galera. Va ser precisament l'any 1986 quan l'autora, des de feia ben poc responsable de la Cartoteca de Catalunya, va proposar la confecció i la publicació d'un catàleg complet de l'artista flamenc a la direcció de l'Institut Cartogràfic de Catalunya ICC. L'acceptació de la proposta per part de l'ICC va facilitar-li en gran manera la visita als centres de documentació europeus on es conserva l'obra de van den Wijngaerde.

El llibre s'estructura en una introducció i quatre parts. En els preliminars s'expliquen els objectius del treball i se situa l'obra de van den Wijngaerde en el marc de les arts plàstiques i de la cartografia de l'època. Pel seu indubtable interès, cal destacar-hi un breu apartat de presentació de la iconografia urbana en l'Europa del segle XVI.

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 de juny de 2001
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat