Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
   

Les primeres representacions cartogràfiques de la ciutat de Barcelona, relativament tardanes, daten de la segona meitat del segle XVII i es vinculen a l’activitat bèl·lica. La primacia de la cartografia militar es mantingué al llarg del segle XVIII, en què les principals transformacions de l’espai urbà foren executades per militars. El llançament d’una cartografia lligada a la funció municipal de control urbanístic, en origen molt modesta, no es produí fins avançat el segle XIX. A mitjan segle, confluïren el triomf del concepte liberal de propietat, vinculat amb la redefinició de les funcions de les administracions públiques, les oportunitats urbanístiques generades per l’enderroc de les muralles, la recepció de noves tècniques d’amidament i de representació gràfica i la diversificació dels interessos científics en relació amb el territori i la seva evolució, que van des de la geologia fins a l’arqueologia. El salt endavant de la cartografia local va tenir aleshores com a protagonistes els cartògrafs-urbanistes civils, com l’enginyer Ildefons Cerdà o l’arquitecte Miquel Garriga i Roca. No obstant això, els cartògrafs militars del darrer Vuitcents s’esforçaren a reflectir amb cura uns canvis urbans que anaven escapant al control castrense, i fruit d’aquest esforç de coneixement fou una nova transferència cap a l’àmbit civil, que tingué com a protagonista el comandant Vicenç Martorell, esdevingut l’organitzador de la cartografia municipal al segon quart del segle XX.

L’experiència de les Primeres Jornades sobre història de la cartografia de Barcelona, celebrades el maig de 2010 i organitzades conjuntament per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l’Institut Cartogràfic de Catalunya, ha animat les dues institucions a continuar aprofundint en el coneixement del cabal de la cartografia barcelonina i traient a la llum altres peces d’aquesta tradició encara poc estudiada. Els debats mantinguts aleshores són també la font de l’interès especial per abordar amb més deteniment els reptes plantejats per la innovació tecnològica accelerada en els darrers anys en termes de producció, preservació i ús dels mapes: ara, en funció de les exigències quotidianes, i en el futur, com a fonts històriques.

 

 

 

 
 

Dimecres 17 d'octubre

 

9:30 Inauguració.
 
  SESSIÓ I
 
10:00 Els mapes geològics, d’Alexandre Vézian a Oriol Riba, 1856-2009 / Ferran Colombo, Universitat de Barcelona.
11:30 El pas a la cartografia automàtica / Joaquim Calafí, Barcelona Regional, i Lluís Sanz, Ajuntament de Barcelona.
12:00 Taula rodona: La cartografia digital com a document històric del futur / Joaquim Calafí, Lluís Sanz, Oriol Nel·lo (UAB), Josep L. Colomer (ICC) i Carme Montaner (ICC).
   
SESSIÓ II
 
16:30 El reconeixement cartogràfic de la Barcelona romana / Josep Oriol Granados, Ajuntament de Barcelona.
17:00 Els plànols d’alineació de carrers, 1772-1860 / Marina López Guallar, historiadora.
18:30 Debat
 
 
 
 
 

Dijous 18 d'octubre

 

  SESSIÓ III
 
9:30 La cartografia de la Marina de Llevant i el Rec Comtal, 1750-1839 / Meritxell Gisbert, geògrafa.
10:30 Conèixer per transformar: l’empresa cartogràfica d’Ildefons Cerdà, 1854-1865 / Ramon Grau i Fernández, historiador.
12:00 La cartografia municipal de Gràcia, 1850-1897 / Francesc Nadal, Universitat de Barcelona.
   
SESSIÓ IV
 
16:30 Dos plànols de Barcelona elaborats pel Cos d’Estat Major, 1870 i 1885 / José Luis Urteaga, Universitat de Barcelona.
17:30 Un plànol exacte de la ciutat de Barcelona. La Brigada Topogràfica d’Enginyers, 1915-1930 / José Ignacio Muro, Universitat Rovira i Virgili.
 

 

 

 

El termini d'inscripció va del 12 de setembre a l'11 d'octubre. L'import és de 32 eur (16 eur els estudiants). Places limitades.
Imatge, presentació i programa recollits del políptic divulgatiu. Més informació a la Secretaria de les Jornades, shb@bcn.cat, tel. 93 256 22 55.

 

Totes les sessions finalitzaran amb un debat.

Lloc de celebració: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere, carrer de Santa Llúcia, 1, 08002 Barcelona.

 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de juny de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat