Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
   

L’objecte d’aquestes jornades, organitzades conjuntament per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l’Institut Cartogràfic de Catalunya, és millorar els coneixements sobre l’evolució històrica de la cartografia de Barcelona i l’estat actual del llegat.

Els segles XVI i XVII es caracteritzen per la manca d’aixecaments cartogràfics precisos del conjunt de la ciutat de Barcelona. Al llarg del segle XVIII, el cos d enginyers militars va traçar els primers plànols de la capital catalana amb tècniques i criteris científics moderns. A mitjan segle XIX es van fer un seguit d’aixecaments cartogràfics generals que van dotar la ciutat d’una moderna cartografia parcel·lària, topogràfica i planimètrica. Finalment, l’any 1925 la creació del Servei del Plànol de la Ciutat a l’Ajuntament de Barcelona va consolidar, de forma definitiva, la producció cartogràfica municipal.

A més d’interessar per allò que diuen o silencien de la ciutat en un moment donat, els mapes històrics son un patrimoni documental insubstituïble, l’estudi del qual ha de permetre aprofundir en la història de la cartografia a Barcelona. Aquesta història ha de tenir present tant el procés d’elaboració dels mapes (els cartògrafs i els organismes implicats, les tècniques d’aixecament emprades, les tècniques de gravat i impressió adoptades, etc. ), com les raons i finalitats dels treballs (objectius militars, fiscals, urbanístics, etc.).

Els conferenciants, doncs, no sols presentaran i descriuran els principals documents cartogràfics de Barcelona produïts en les etapes esmentades, sinó que procuraran explicar-ne l’elaboració dins del seu context científic, tècnic, polític, cultural i social. D’altra banda, es procurarà abordar, de forma específica, alguns aspectes científics de la cartografia, com ara la seva base geodèsica i la batimetria del port. Com a complement, els responsables d’alguns centres especialment rics en cartografia històrica barcelonina abordaran en una taula rodona els principals aspectes relatius a la seva catalogació, conservació i difusió.

 

 

 

 
 

Dimecres 19 de maig

 

9:30 Inauguració.
 
  SESSIÓ I
 
10:00 Cartografia urbana i representacions de Barcelona fins al segle XVIII / Manuel Guàrdia, Universitat Politècnica de Catalunya.
11:30 Cartografía militar y representación espacial en el siglo XVIII: de la aproximación anecdòtica a la normalización profesional / Juan Miguel Muñoz Corbalán, Universitat de Barcelona.
12:30 La geodèsia a Barcelona: protagonistes i treballs / Joan Capdevila, Instituto Geográfico Nacional de España.
   
SESSIÓ II
 
16:00 Geòmetres, arquitectes i editors. Cartografiar Barcelona (1750-1850) / Jesús Burgueño, Universitat de Lleida.
17:00 Los ingenieros del ejército y la planimetria de la ciudad de Barcelona en el siglo XIX / José Ignacio Muro, Universitat Rovira i Virgili.
18:30 Planimetría parcelaria municipal del Pla de Barcelona (1845-1871) / Luis Urteaga, Universitat de Barcelona.
 
 
 
 
 

Dijous 20 de maig

 

  SESSIÓ III
 
9:30 Taula rodona: Fons cartogràfics de Barcelona: localització, gestió i usos / Carme Montaner, Institut Cartogràfic de Catalunya; Francisco Segovia, Centro de Historia y Cultura Militar, i Xavier Tarraubella, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, moderats per Ramon Grau, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
11:30 Els aixecaments topogràfics del Pla de Barcelona: Cerdà i Garcia Faria / Salvador Tarragó, Universitat Politècnica de Catalunya.
12:30 Els treballs topogràfics i la planimetria urbana de Garriga i Roca / Francesc Nadal, Universitat de Barcelona.
   
SESSIÓ IV
 
16:45 La batimetria de Barcelona: evolució dels treballs per al seu coneixement / Joan Alemany, Universitat de Barcelona.
16:45 Vicenç Martorell Portas i el Servei del Plànol de la Ciutat de Barcelona / Oriol Clos, Ajuntament de Barcelona.
 

 

 

 

El termini d'inscripció va del 12 d'abril al 10 de maig. L'import és de 30 eur (15 eur els estudiants). Places limitades.
Imatge, presentació i programa recollits del políptic divulgatiu. Més informació a la Secretaria de les Jornades, shb@bcn.cat, tel. 93 318 11 95.

 

Totes les sessions finalitzaran amb un debat.

Lloc de celebració: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere, carrer de Santa Llúcia, 1, 08002 Barcelona.

 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 d'abril de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat