Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Un retall del Priorat perifèric, a la llunyania,
dels estimballs del Montsant estant.
(Fotografia de P. Alegre, 8 de maig de 2012)

 

 

 

 

 

 

<<< retrocedir  Es va dinar molt correctament al restaurant “El racó de la Figuera”, i seguidament i dins l’autocar, ja què el cerç començava a pujar i bufar, Sergi Saladié, professor de la URV, va exposar algunes de les característiques més generals del Priorat i les peculiaritats del seu paisatge. Especialment el fet que al centre de la comarca hagin sorgit les pissarres de l’era primària que s’han erosionat en forma de turons arrodonits o de lloms d’elefant, amb un fort pendent. Els sòls estan formats per les pissarres trossejades pel pas del temps, cosa que els fa molt útils per a la viticultura però impracticables per a altres tipus de conreus, especialment els cerealistes. Explicà igualment que la construcció de terrasses en els turons per a replantar i mecanitzar les vinyes portava el risc de fer desaparèixer el paisatge primigeni, la qual cosa s'ha resolt gràcies al reglament efectuat pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen de Qualitat Priorat que estableix normes sobre les característiques de les terrasses. Posteriorment el Consell Comarcal ha liderat la realització d'una Carta del Paisatge amb l'objecte de protegir, gestionar, millorar i valoritzar els paisatges de la comarca, objectius que s'hauran de desenvolupar en els propers anys.

La tercera i darrera etapa de la sortida fou a Bellmunt del Priorat per a visitar, a un quart de sis de la tarda, les mines de plom que van funcionar fins el 1972. La visita a la colònia, al museu-exposició i a l’interior de la mina permeté fer-se una idea de la duresa de la vida minera, però també de la importància econòmica per a la comarca de l’explotació d’aquest recurs natural. En particular, fou una possibilitat de feina per a molts pagesos i rabassaires que van haver d’arrencar les vinyes a principis del segle XX com a conseqüència de la fil·loxera. Ara, gràcies al condicionament que se n’ha fet, les mines han esdevingut un potent atractiu històric i turístic.

 

 

El Museu de les Mines de Bellmunt va ser inaugurat el desembre de l’any 2002, gràcies a l’esforç i constància de Joaquim Torné, que havia estat l’electricista de la mina i colònia i va arribar a alcalde de la població, amb la idea de convertir la mina tancada i desballestada en un testimoni històric. El museu és propietat de l’Ajuntament i forma part de la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. La mina Eugènia, que va ser la visitada, té una profunditat d’uns 600 metres i vint plantes subterrànies. La novena planta comunica amb una altra mina de la zona. El mineral de plom es troba en forma de galena, que és un sulfur del metall.

Les mines de plom de Bellmunt ja eren explotades en època romana i a l’edat mitjana pertanyien als monjos d’Scala Dei. Al segle XVIII van passar a l’Estat i posteriorment foren cedides a particulars en règim de concessions. A principis del segle XX va ser la societat “Minas del Priorato, S.A.” qui les explotà, sent els Folch de la farinera i alcoholera del Poble Nou de Barcelona uns dels seus principals propietaris, els quals utilitzaven plom per la seva activitat de fabricació de les pintures de la marca “Titán”. Els anys de màxim esplendor de les mines va ser entre 1914 i 1960 i arribaren a ocupar uns 250 treballadors. La responsable del Museu Sra. Gemma Barceló i un col·laborador ens acompanyaren en la visita per l’interior de la mina i ens explicaren també el funcionament de la foneria i altres elements del mode vida d’aquesta peculiar colònia minera.

 

 

En el decurs de la visita al Priorat, i a l’interior de l’autocar, es comentà també el pas de ser la comarca més deprimida de Catalunya, a la comarca que ha tingut un desenvolupament agroindustrial i econòmic més interessant dels darrers anys. Es posà de relleu l’anàlisi que n’havia fet l’economista Romà Perpinyà Grau l’any 1928, com a inicis dels anys vuitanta del passat segle la comarca es donava pràcticament per morta (Margalef-Tasias), i com gràcies a unes poques persones amb coneixements vitivinícoles, visió de futur i bones relacions internacionals els seus productes s’han situat en els primers llocs de les llistes mundials de vins de qualitat. S’explicaren les relacions existents entre René Barbier, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez, Carles Pastrana i Daphne Glorian, així com algunes de les noves inversions i creació de cellers a la comarca (Llach, Serrat, Depardieu, Ferrer-Salat, Antonio Banderas, etc.). De 15 cellers que hi havia el 1995, ara n’hi ha uns 90 de la DO Priorat i uns 34 de la DO Montsant, amb els seus corresponents tècnics enòlegs i altre personal, encara que no tots viuen a la comarca.

Després de deixar sis associats a Falset, la resta dels viatgers arribaren a un quart de deu del vespre al punt de trobada del matí. La sortida d’estudi va ser intensa com un bon vi de la comarca visitada, i el temps va ser molt més favorable del que es preveia. [Josep Oliveras i Samitier i Rafael Giménez-Capdevila

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de novembre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat