Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

 

El 29 de novembre de 2011 va tenir lloc la presentació de la reedició del llibre que el geògraf català Emili Huguet Serratacó (Granollers 1871 - Rabat 1951), més conegut com a Emili Huguet del Villar, va publicar l’any 1921 amb el suggeridor títol El valor geográfico de España. No és aquest el primer acte que la Societat Catalana de Geografia dedica a aquest geògraf vallesà, un dels principals impulsors de l’edafologia i l’ecologia a Espanya. Deu anys abans, el desembre de 2001, la nostra Societat, de forma conjunta amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i la Institució Catalana d’Història Natural, va organitzar un acte d’homenatge amb motiu del cinquantenari de la seva mort. Tanmateix, si en aquell acte hi van jugar un paper destacat els ecòlegs i els enginyers agrònoms, interessats en les aportacions d’Huguet del Villar al desenvolupament de l’edafologia, en l’acte del passat mes de novembre aquest rol va correspondre als historiadors de l’economia.

L’acte, que va ser moderat pel president de la Societat Catalana de Geografia, va començar amb una presentació crítica de l’obra d’Huguet del Villar per part del catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Lleida, Jordi Martí-Henneberg. El professor Martí-Henneberg, que és un dels principals estudiosos de l’obra d’Huguet del Villar, va remarcar el seu caire positivista. Un enfocament que va xocar amb el corrent possibilista de l’Escola Regional Francesa, predominant aleshores a la geografia catalana de l’època.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Nadal Piqué, Francesc (2012): "El valor geográfico de España: de la presentació. Ressenya de l’acte a la Societat Catalana de Geografia, SCG (29 de novembre de 2011)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S99001.htm

 

 

A continuació, va prendre la paraula el catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, Carles Sudrià, que és autor d’un dels estudis introductoris que acompanyen la present reedició del llibre d’Huguet del Villar. Carles Sudrià va aprofitar la seva presentació per parlar més de les relacions entre la història econòmica i la geografia que no pas de l’obra mateixa d’Huguet del Villar. En aquest sentit, va assenyalar que la reedició d’aquest llibre formava part d’un interès creixent per part dels economistes pel coneixement geogràfic. Tot seguit, va intervenir el també catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona i soci de la Societat Catalana de Geografia, Enric Tello, autor d’un altre dels estudis introductoris de la present reedició. Tello va fer una exposició detallada de les aportacions realitzades per Huguet del Villar a l’estudi dels recursos naturals, així com el seus plantejaments ecològics i les seves contribucions al progrés de l’edafologia. Aportacions, totes elles, presents en el llibre que acaba de reeditar la Universitat de Barcelona.

Un cop acabada la seva intervenció, es va obrir un interessant intercanvi d’opinions entre els diferents membre de la taula i el públic assistent a l’acte. Un intercanvi que es va centrar bàsicament en l’interès que el coneixement geogràfic tenia per als economistes, així com en la necessitat d’enfortir els vincles científics i acadèmics existents entre ambdues comunitats científiques. En aquest sentit, el professor Sudrià va remarcar que actes com el de la presentació del llibre d’Huguet del Villar havien de servir, no sols per a difondre l’obra d’aquest geògraf vallesà, sinó també per establir unes millors relacions entre economistes i geògrafs. [Francesc Nadal i Piqué]

La fotografia de la mesa és de R. Giménez-Capdevila (SCG). D'esquerra a dreta, els professors Tello, Sudrià, Nadal i Martí-Henneberg.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
9 de gener de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat