Què cal fer amb el paisatge? Museïtzar-lo o reutilitzar-lo? Conservar-lo o refer-lo? Preservar-ne la forma o adaptar-la a noves funcions? El geògraf i secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Dr. Oriol Nel·lo, va analitzar aquestes qüestions en el discurs de recepció com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, titulat «De la conservació a la gestió del paisatge», que va pronunciar ahir dimecres, 16 de juny.
La intensitat i la direcció dels canvis socials al llarg de l’últim segle ha comportat una accelerada transformació dels paisatges; tant, que en el curt termini d’una vida un lloc pot esdevenir diversos paisatges. Els fluxos globals comuns alteren els paisatges de referència de cada col·lectivitat i tendeixen a banalitzar-los, a desproveir-los de singularitat, a unificar-ne el caràcter, de manera que esdevenen en molts casos indistingibles els uns dels altres. Totes aquestes transformacions i el sentiment de pèrdua del paisatge com a element d’identitat varen ser el punt de partida de la intervenció de Nel·lo, que va argumentar, davant d’aquesta situació, que el que cal és gestionar el paisatge i evitar l’impuls conservacionista. Segons Nel·lo, «en comptes de maldar per conservar estàtics uns pocs paisatges determinats, hem d’aconseguir que la transformació del paisatge en conjunt sigui compatible amb el manteniment i fins i tot l’exaltació de valors que conté» i que, per això, «són necessàries noves polítiques territorials i ambientals».
Joan Vilà-Valentí, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser l'encarregat de donar la resposta al discurs d'Oriol Nel·lo i Josep Gonzàlez-Agàpito, president de la Secció, va presidir l’acte.
|