Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Ens plau reproduir la ressenya del discurs pronunciat pel Dr. Oriol Nel·lo durant l'acte de recepció com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC. El text i la fotografia han estat difosos pel web de l'entitat.
 
 

 
 

Què cal fer amb el paisatge? Museïtzar-lo o reutilitzar-lo? Conservar-lo o refer-lo? Preservar-ne la forma o adaptar-la a noves funcions? El geògraf i secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Dr. Oriol Nel·lo, va analitzar aquestes qüestions en el discurs de recepció com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, titulat «De la conservació a la gestió del paisatge», que va pronunciar ahir dimecres, 16 de juny.

La intensitat i la direcció dels canvis socials al llarg de l’últim segle ha comportat una accelerada transformació dels paisatges; tant, que en el curt termini d’una vida un lloc pot esdevenir diversos paisatges. Els fluxos globals comuns alteren els paisatges de referència de cada col·lectivitat i tendeixen a banalitzar-los, a desproveir-los de singularitat, a unificar-ne el caràcter, de manera que esdevenen en molts casos indistingibles els uns dels altres. Totes aquestes transformacions i el sentiment de pèrdua del paisatge com a element d’identitat varen ser el punt de partida de la intervenció de Nel·lo, que va argumentar, davant d’aquesta situació, que el que cal és gestionar el paisatge i evitar l’impuls conservacionista. Segons Nel·lo, «en comptes de maldar per conservar estàtics uns pocs paisatges determinats, hem d’aconseguir que la transformació del paisatge en conjunt sigui compatible amb el manteniment i fins i tot l’exaltació de valors que conté» i que, per això, «són necessàries noves polítiques territorials i ambientals».

Joan Vilà-Valentí, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser l'encarregat de donar la resposta al discurs d'Oriol Nel·lo i Josep Gonzàlez-Agàpito, president de la Secció, va presidir l’acte.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de juny de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat