Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

<<< retrocedir  Posteriorment ens vam desplaçar a Viladomiu Vell (110 hab., Gironella) per tal de fer una agradable passejada per la riba esquerra del Llobregat, el marge natural del riu, ara ben ufanós pel desgel. La perspectiva elevada de la colònia i la fàbrica (1871-1993) permet identificar-hi els elements essencials d’aquests assentaments humans (església, torre de l’amo, fàbrica, habitatges, horts...) i observar tot el trajecte del canal industrial, des de la resclosa fins al desguàs al riu: un atractiu i original paisatge fluvial plenament humanitzat.

Havent dinat ens adreçàrem a Viladomiu Nou (160 hab.), colònia tèxtil activa entre 1880 i 1982, situada en un emplaçament prominent, gairebé encerclada per un encaixat meandre del Llobregat, aigües avall de la confluència amb la riera de Biure. Aquest indret era antigament anomenat Clau de Sant Marc perquè correspon a un racó de terme o apèndix del municipi de Gironella: cal aclarir que darrerament Termcat ha recuperat el mot tradicional clau per al llenguatge geopolític de les delimitacions territorials amb el significat descrit.

A Viladomiu Nou visitàrem la Torre de l’Amo (1902), restaurada de fa poc i convertida en centre d’interpretació de les colònies tèxtils del Llobregat. L’espai ha estat museïtzat i incorpora diversos elements audiovisuals per tal d’introduir alguns aspectes de la història de les colònies i del moviment obrer, fent un èmfasi, possiblement excessiu, en la Setmana Tràgica. Val a dir que durant un temps els dos germans Viladomiu senyorejaren un bon tros del Llobregat, atès que el 1929 ampliaren el negoci amb la compra d’altres dues colònies: el Guixaró (Casserres) i cal Marçal (Puig-reig).

Entre les reflexions expressades en la cloenda del nostre profitós recorregut destaquem els dubtes suscitats sobre la idoneïtat de l’absència del mot colònia (fabril o tèxtil) en la potser massa ambigua marca turística ‘Parc Fluvial del Llobregat’.
[Jesús Burgueño]

Pàg. 3 de 4  seguir >>>

A dalt, el safareig públic de la Colònia Vidal; a baix, atenent les explicacions de les guies de la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou; fotos de J. Burgueño (SCG).

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
28 d'abril de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat