Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

<<< retrocedir  Gerassa (o Jerash) és, sens dubte, una de les joies de Jordània i del mon romà. Ciutat inicialment grega, remodelada pels romans i després completada pels bizantins, conserva entre altres, en esplendorosa harmonia, un magnífic Cardus Maximus, culminat en una àgora el·líptica (ambdós voltats de columnes), arcs de triomf, mosaics bizantins, amfiteatre i fins i tot el que ara conceptuaríem de teatre de càmera. Molt a prop de Gerassa, rodejat de camps d’oliveres, es troba el castell d’Ajlun, enorme i molt ben conservat bastió aixecat pels àrabs per protegir-se dels croats: un altre cop, gloriosament, una pàgina de la història pot ser llegida des de l’altre costat.

 

 

ciutat posseeix una moderna infraestructura viària, establerta sense esquivar les elevacions i desnivells que els turons representen. La xarxa viària entronitza l’automòbil i envolta en àrees cada cop més allunyades les ruïnes de la ciutadella romana, establerta a la seva vegada al turó central, rodejat fins l’ofegament pels turons veïns plens a vessar d’edificis.

Una excursió geogràfica no podia eludir Màdaba, atractiva localitat al sud d’Amman, seu del molt ben conservat mosaic bizantí (segle VI) que representa un primerenc mapa de Palestina. I tampoc el mont Nebo, escenari, segons la llegenda, de la implacable resposta de Déu al pobre Moisès, deixant-lo apreciar la

 

visió de la terra promesa, però dient-li que no hi podria mai entrar, com a càstig als seus dubtes sobre la paraula divina. Més al sud, a la vora d’un mar Mort que va oferir uns dels pocs moments relaxats d’un viatge que es va anar agitant progressivament, una estilitzada roca esdevé un altre testimoni de com les gastava el déu bíblic. Fou amb la pobra dona de Lot (les feministes del grup van fer notar, afinadament, que no es recorda el seu nom, sinó la seva condició de muller del nebot d’Abraham), convertida en estàtua de sal per guaitar endarrere cap a la Sodoma anorreada per la ira de Déu, i des d’aleshores visible per als viatgers en forma petrificada.

Permeteu-me de fer dues consideracions clarificadores de com s’aprofiten les llegendes: 1. A l’altra banda del mar Mort, sota domini jueu, en mig d’explotacions de sal i balnearis, s’hi situa una alternativa “estàtua de la dona de Lot”, tant profitosa per al turisme com la del costat jordà, o potser més i tot. 2.- L’enorme salinitat del mar Mort -la que li confereix la seva condició de mort, sense vida-, es veu incrementada en contacte amb l’aigua per vistoses floracions salines visibles a pocs metres de la suposada “estàtua” de sal de la dissortada dona: Una base prou natural per a la llegenda.

Després de recordar amb un cert sotrac l’ombra del terrible croat Raymond de Chatellier en el dominant castell de Kerak, vam fer la inexcusable visita de l’extraordinària ciutat dels nabateus, Petra.  seguir >>>

 
Amman mereix un punt i a part. Petit enclavament de dos mil habitants en 1900, concentra ara, amb el seu creixement exponencial dels últims anys, prop de la meitat de la població de l’Estat jordà. A la immigració palestina producte de la guerra de 1967, s’hi suma recentment la trastornadora invasió dels iraquians amb més possibilitats econòmiques, a la seva vegada fugits de la situació del seu país. Els seus habitatges (tots amb revestiment de la pedra blanca, calcària, dels voltants) estan aixecats sobre turons, amb un nombre de construccions que va creixent any rere any. La

Pàg. 2 de 5

Les fotografies de l'àgora el·líptica i el temple de Zeus de Jerash i d'Amman des de la ciutadella romana són de Teo Gómez (SCG).

 

 

 

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 d'abril de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat