Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Per les terres parades a banda i banda del Jordà. Crònica del viatge de la SCG a Jordània i Jerusalem, del 26 de març al 4 d’abril de 2010.

 

Ara, quan començo a escriure aquesta crònica, tota Europa Occidental manté tancats els seus aeroports en prevenció davant dels accidents que puguin causar les cendres escampades pel vent des d’un volcà d’Islàndia en erupció. Al marge de si es tracta o no d’un exemple d’aplicació radical d’una norma producte del temps i de l’espai europeu, d’una norma sense gaire detalls o, almenys, establerta de forma precipitada, sense valorar-ne exhaustivament les possibles conseqüències, la circumstància serveix perquè el món miri sorprès cap a una terra europea -Islàndia-, llunyana però viva, que fa la impressió que es troba en continu procés creatiu, oferint noves formes.

Just en el cas oposat podríem situar Jordània, país també llunyà, però en fortíssim procés d’erosió des de l’antic període creador de les seves formes originàries. Tant, com per donar peu a una clarivident i un tant cínica (disculpable com a reacció, segurament, davant d’un reiterat mal encontre personal amb alguns habitants del país o amb algunes de les seves obres...) definició d’un dels viatgers de la Societat Catalana de Geografia, feta contemplant el paisatge durant una aturada del autocar: “Aquest país és, físicament i humana, una ruïna”.

El riu Jordà, i la seva invisible prolongació fins al mar Roig, va ser l’eix de la sortida. Un recorregut de nord a sud per la banda est i de sud a nord per la banda oest (marge dret del riu) va configurar el cercle complet, amb punt d’origen i destinació a la capital de Jordània -Amman-, per raó de la situació de l’aeroport. Aquest recorregut tan atractiu per als decantats cap a la geografia física, que van poder observar exemples “de llibre” sobre les diferents formes erosives, com ara capritxoses gorges, talls deixant veure clarament els seus components estratificats (en ocasions modelats per l’acció de l’aigua i l’aire de tal forma que semblaven una pintura op-art dels anys seixanta), volums rocosos supervivents en mig del desert, etc., va servir també per satisfer les expectatives dels més interessats en la geografia cultural, humana, econòmica i fins i tot –ai!- política.

 

 

Aquest eix del riu Jordà és en realitat només un tros de la falla del Rift, que segueix pel mar Roig per endinsar-se després per l’Àfrica. Perseguir els límits d’aquesta gran fractura suposà als viatgers haver de vèncer continus i considerables desnivells. Des dels 1.250 m a què s’alça el castell d’Ajlun, passant pels 800 d’Amman i el mont Nebo, fins baixar als -400 (per sota el nivell del mar) del mar Mort, per tornar a pujar als 800 m de Petra i del desert de Wadi Rum, i d’allà novament avall, a Aqaba, a la riba del mar Roig; tot això en la ruta cap el sud. Anant cap el nord l’ascensió es va fer de cop des del mar Mort (-400 m) fins a l’espectacular aparició de la ciutat de Jerusalem (prop de 800 m). I després es va tornar a baixar, altre cop, al mar Mort (-400 m) per anar pujant suaument seguint l’ara inhòspita -per motius polítics- riba dreta del Jordà fins prop del mar de Tiberíades o de Galilea (-200 m). I per últim, per tancar el cercle, es va tornar a pujar, una vegada creuades per fi (i vistes en mig de la foscor) les aigües del Jordà i transitada la corresponent i feixuga frontera, on els expedicionaris i els seus equipatges van ser convenientment fumigats, no fos cas que arrepleguessin i esdevinguessin portadors d’alguna plaga que, donades les contrades, no podia ser menys que bíblica.

 

 

Sempre és profitós, perquè fa trontollar esquemes, mirar la història des d’altres perspectives. Això no va ser possible en el cas de Jerusalem, on l’obligat guia turístic, malgrat el seu origen àrab, malauradament va situar-se sempre amb les seves explicacions al punt de vista dels creients de la religió cristiana i dels lectors infantils de la catòlica Història Sagrada. Aquest punt de vista inusitat sí que el va oferir, i molt, la visita inicial als castells del desert (una part del gran i pedregós desert sirià), i no tant al Qsr al Harrana (que semblava il·lustrar El desert dels Tàrtars, de Dino Buzzati, tal com vaig coincidir a pensar amb una altra viatgera) o al Qsr al Azraq (amb el seu record de l’estada de T. E. Lawrence) com al sorprenent Quasair’Amra, declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, i posseïdor d’uns frescos que, malgrat el seu recent ràpid deteriorament, acaben amb la falsa idea d’uns musulmans que, per intransigència religiosa, fugien sempre de la representació de la imatge humana... i d’altres plaers.  seguir >>>

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
García Ferrer, Juan M. (2010): "Per les terres parades a banda i banda del Jordà. Notícia del viatge auspiciat per la Societat Catalana de Geografia, SCG (Setmana Santa de 2010)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S97411.htm

Pàg. 1 de 5      Jordània, entre Moeb i Edam;
fotografia de Teo Gómez (SCG).

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 d'abril de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat