<<< retrocedir Els incendis són part dels ecosistemes. No podem entendre l’ecosistema mediterrani sense els incendis, de la mateixa manera que no podem entendre el cos humà sense malalties. De fet, el primer capítol de llibre aquí presentat, Fire Effects on Soils and Restoration Strategies, anuncia que els incendis són presents al planeta des que hi ha vegetació. De fet s’han datat restes fòssils de vegetació cremada de més de 400 milions d’anys.
Efectos de los incendios forestales sobre los suelos en España neix fruit de la primera reunió de la xarxa FUEGORED. Aquesta primera reunió va servir perquè els diferents grups es coneguessin entre si i exposessin els seus treballs i investigacions. En aquesta trobada es va parlar de la necessitat d’elaborar una publicació on es donés a conèixer l’estat de la qüestió sobre els efectes dels incendis en sòls forestals, des del punt de vista dels diferents científics espanyols. Va ser així com es va gestar aquesta publicació que avui se’ns presenta. En la propera reunió que se celebrarà el mes d’octubre a Santiago de Compostel·la es proposarà de fer un llibre on s’expliquin les diferents metodologies emprades en aquest tipus d’investigacions.
Seguidament, el torn de paraula correspon a Jorge Mataix-Solera, professor d’edafologia de la Universitat Miguel Hernández en el campus d’Elx, qui ens desglossa el llibre. En aquesta obra, cada grup d’investigació de la xarxa FUEGORED ha plasmat les seves contribucions en la investigació d’incendis i els seus efectes en el sòl. Podem trobar-hi punts en comú entre els diferents grups, perquè tots entenen el foc com un factor ecològic; el foc no és dolent, no s’ha d’eliminar de l’ecosistema, però s’ha de mirar de tornar a les antigues dinàmiques naturals.
|
|
Aquest és un llibre que, tal com explica Mataix-Solera, està destinat al gran públic, amb un llenguatge entenedor, per facilitar-ne l’ús als gestors del territori. Cal fer èmfasis en la implicació i relació entre els gestors del territori i els científics, remarca Jorge Mataix-Solera. Els autors denuncien males i incoherents gestions en la reforestació d’espais cremats. Com si fóssim metges, hem d’avaluar cada pacient i determinar quin és el millor tractament per a cadascun. Un dels principals problemes és la manipulació que l’administració rep de la política i la pressió social.
Tot seguit, Jorge Mataix-Solera, ofereix una aproximació a la complexitat dels estudis sobre incendis i a la gran quantitat de variables que hi intervenen. L’abandonament del camp, la desaparició de la recollida de llenya com a combustible per les comunitats locals, les reforestacions monoespecífiques, l’aparició de continus forestals o de noves urbanitzacions enmig dels boscos, són algunes de les raons de la problemàtica actual envers als incendis. Variables, n’hi ha moltes: no és el mateix un
|
|
incendi a la solana, que a l’obaga, tant durant l’incendi com en la recuperació del terreny; no és el mateix un incendi el desembre que l’agost; no es recuperarà igual un zona cremada, si just desprès hi ha pluges torrencials, que si hi ha pluges suaus; no es regenerarà igual un bosc en un fort pendent, que un en una plana; tampoc no serà el mateix un bosc que crema avui, si fa cinquanta anys que no es cremava, que un que es va cremar fa dos anys; fins i tot, dins d’un mateix incendi, hi pot haver zones amb diversa intensitat d’afectació, que necessitaran diferents actuacions. La gestió d’un incendi i les actuacions posteriors són, doncs, actuacions molt complexes, que no tenen una única i màgica solució. Aquests dos llibres volen ser una eina per entendre aquesta complexitat i donar criteris d’actuació contrastats científicament.
L’acte va concloure a les 20:45, amb el repartiment d’alguns exemplars dels llibres als presents i una invitació a formar part d’aquesta xarxa FUEGORED a tothom qui hi estigui interessat. [Alex Miguel i Xavier Úbeda]
|
|