Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

A sobre, portada del llibre presentat, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat (2008); a la dreta, "Els dotze tipus [de masia] agrupats segons les tres famílies", arbre tipològic de Josep Danés ("Estudi de la masia catalana", Butlletí del CEC, 1933, p. 279) reproduït de Joaquim de Camps i Arboix: La masia catalana (Barcelona: Aedos, 1959, p. 107).

 

 

<<< retrocedir  de la faceta més coneguda, fins ara, d’estudiós de la masia catalana i que ni els mateixos arquitectes, com lamentava el Sr. Moner, no se n’havien adonat. Tanmateix, com van remarcar el Dr. Jacobson i la Sra. Lacuesta al seu torn, en el llibre es refà positivament la interpretació més conservadora de la recerca de Danés en relació amb l’arquitectura popular i tradicional com a font d’inspiració per a dissenys d’edificis ben adaptats amb el lloc i l’entorn en el marc del corrent del regionalisme arquitectònic.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Alegre Nadal, Pau (2009): "Josep Danés i Torras : llibre presentat. Ressenya de l’acte celebrat a la Societat Catalana de Geografia, SCG (17 de febrer de 2009)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S96431.htm

 

 

En oferir el llibre a la consideració i crítica del públic, el Dr. Joaquim M.Puigvert va saber trobar temps per a remarcar la curiositat de Josep Danés pel món de la geografia durant l’etapa més florent de les seves activitats. Tampoc va oblidar la citació dels nombrosos geògrafs catalans que han sabut aprofitar el mestratge de Danés sobre la dialèctica entre la casa i el paisatge acomboiada pels factors climàtics, geològics, cromàtics, etc.: Vila, Deffontaines, Blasi i altres. Així mateix, agraí els ajuts que ha rebut durant els cinc anys de recerca esmerçats per a coronar l’obra, i, en especial, els dels descendents de Josep Danés, alguns dels quals presents a la sala.

 

 

Va tancar l’acte l’Hble. Sr. Joaquim Nadal i Farreras, conseller de Política Territorial i Obres Públiques, per assegurar que el govern de la Generalitat de Catalunya farà tot el que serà al seu abast per a assegurar la conservació de l’obra arquitectònica de Josep Danés. Els inventaris i els catàlegs inclosos en el llibre del Dr. Puigvert són un instrument de primer ordre per a ordenar aquella comesa. Però no caldrà esperar pas gaire. El Dr. Nadal i Farreras aprofità l’avinentesa per a revelar la quantia del finançament aportat pel Govern per a la reconstrucció i ordenament de l’entorn del xalet de la Molina del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), una altra de les obres cabdals de Josep Danés.

[Pau Alegre i Nadal, 18 de febrer de 2009]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 de febrer de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat