Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

L’acte de presentació del llibre Josep Danés i Torras. Noucentisme i regionalisme arquitectònics de Joaquim M. Puigvert, professor d’història de la Universitat de Girona, va tenir lloc a la sala Lluís Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona el dimarts 17 de febrer d’enguany. Més d’un centenar de persones van omplir a vessar el local, bona prova de l’interès que l’obra ha desvetllat a causa, de ben segur, de la significació encara prou viva del protagonista en el ventall d’àmbits culturals en els quals va desplegar les seves activitats professionals i cíviques, des del de l’arquitectura fins a l’excursionista, al llarg de la seva existència (1891-1955).

En la fotografia d'E. Bertran (SCG), un moment de la intervenció de la Sra. Lacuesta, seguida atentament pels senyors Nadal Piqué, Nadal Farreras, Puigvert Solà i Torres Carol, d'esquerra a dreta, respectivament.

 

 

Va fer l’ofrena de l’acte el Sr. Francesc Nadal com a president de la Societat Catalana de Geografia, entitat organitzadora de la sessió de conjunt amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la qual era representada a la sala pel seu president, Sr. Joan Torres i Carol. Cal recordar que els FGC han endegat la completa restauració del santuari de Núria, obra senyera de Danés? El breu parlament protocol·lari del Dr. Nadal i Piqué va servir, a més a més, per a justificar, si és que calia, la presentació d’un llibre d’un historiador a casa d’una societat enderiada per la geografia. El consoci numerari Puigvert no n’és pas un membre passiu sinó, ben al contrari, un participant actiu i perseverant de les nostres activitats. Per altra banda, no va saber estar-se de recordar la també multitudinària presentació, ja fa uns anys, d’una obra sobre la història de la industrialització a Espanya del Dr. Jordi Nadal i Oller.

 

 

Els tres parlaments centrals de l’acte van destacar l’oportunitat i l’excel·lència de l’obra del Dr. Puigvert. El Sr. Jeroni Moner, arquitecte, el Sr. Stephen Jacobson, professor d’història de la Universitat Pompeu Fabra, i la Sra. Raquel Lacuesta del Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, van coincidir a destacar l’esforç de l’autor del llibre per a contextualitzar l’obra i el pensament de Danés i Torras en el marc de la cultura i la societat catalanes de la primera meitat del segle vint, i, per sobre de tot, dels corrents noucentistes dels anys vint i trenta. Així, el Dr. Puigvert ha reeixit a revelar diverses dimensions, gairebé insospitades, de l’arquitecte. L’entroncament de bona part de la seva producció tardana, com és el cas del temple de N.S. dels Àngels de Barcelona, que il·lustra la portada del llibre, en els corrents de disseny europeus coetanis, l’art deco per exemple, el posen més enllà  seguir >>>

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 de febrer de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat