Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  
 

 

Amb el títol "Fer país, conèixer món" la Comissió de Patrimoni Documental del CEC presenta aquest 21 d’octubre i 4 de novembre respectivament, una publicació i una exposició de la Cartoteca Històrica del CEC [Centre Excursionista de Catalunya]. Totes dues iniciatives recullen l’interès excursionista, en aquest cas des de l’àmbit de la cartografia, per conèixer el territori i el país. El relat gràfic para especial atenció a la cartografia de que disposaven els primers excursionistes, quan aquesta era encara molt escassa i la major part del país desconeixia, raó per la qual l’excursionisme es va proposar promoure-la i divulgar-la amb el propòsit de fer país i conèixer món.

Les publicacions mostren com, a més a més del caràcter tècnic i científic, qualsevol document cartogràfic és també un producte cultural construït des d’una òptica determinada. D’aquesta manera, a partir de l’estudi i reproducció dels mapes més rellevants de la cartoteca es reflecteixen les traces que condueixen a entendre la visió de la gent – bona part d’ells excursionistes – que dirigia o volia dirigir la societat catalana del segle XX. La publicació i l’exposició de la cartoteca permeten obtenir una visió global de l’extens i riquíssim fons cartogràfic del Centre, que aplega un volum de 7.000 documents cartogràfics d’entre el segle XVI i la primera meitat del XX, i ens descobreix aquelles obres, autors i col·leccions que ens ajuden a entendre millor la historia del país.

 

 

La presentació del llibre tindrà lloc a la sala d’actes del Centre el proper 21 d’octubre a 2/4 de 8 del vespre. L’acte comptarà amb les intervencions dels geògrafs Rosa Anna Felip, autora del llibre, i Francesc Nadal, president de la Societat Catalana de Geografia i dels presidents de les institucions que l’han coeditat, Salvador Giner, president de l’IEC i Josep Manel Puente, president del CEC. La inauguració de l’exposició serà el proper 5 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans i romandrà oberta al públic fins al 5 de desembre del 2008.

La imatge de l'exemplar del mapa d'Aparici (1720, 1769) conservat a la Cartoteca del CEC ha estat recollit de Galera, M. (2001) : Els mapes del territori de Catalunya durant dos-cents anys, 1600-1800, p. 149; i el text, del Butlletí per als socis del CEC d'octubre 2008 (p. 5).

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 d'octubre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat