Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
 

 

<<< retrocedir  Els escenaris bèl·lics, i concretament el cap de pont de Balaguer, pot esdevenir ara un important element de dinamització local. Un espai eixut i esquerp, que a primer cop d’ull no atrau el turista apressat, pren insospitadament, mercès al record d’aquells fets tràgics, un significat propi que l’eleva a la categoria d’espai de la memòria històrica. Conèixer aquella part del nostre territori és acostar-nos a un episodi rellevant i dramàtic del nostre passat. Hi resten com a testimonis les trinxeres, els búnquers i fins i tot els grafitis dels combatents. La mirada escrutadora del visitant acaba descobrint restes aprofitades de les filferrades de l’època, fragments de metralla i inclús bales de fusell encastades a les pedres dels marges.

 

 

La nostra sortida va comptar amb les documentades explicacions de Pol Galitó, coautor de Les batalles del Segre i la Noguera Pallaresa (Pagès editors, 2006), president de l’Associació d’Estudiosos del Front del Segre i autor del projecte de senyalització i recuperació de l’espai bèl·lic del Merengue-Camarasa dins del pla pilot del Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Galitó parla de les cotes i de les unitats d’exèrcit amb la familiaritat pròpia de qui ha estudiat durant anys la documentació militar i ha recollit el testimoni dels supervivents. Durant l’anada amb autocar també vam veure el digne DVD produït per historiadors de la Universitat de Lleida: “El Merengue i la lleva del Biberó”.

 

 

Evarist Manzano, Jaume Mateu i Pere Andreu (d’esquerra a dreta) observen les restes del carro de combat rus T-26 que havia quedat afonat al Segre a Vilanova de la Barca i reaparegué després de la riuada de 1982. La torreta (que permetia hostatjar tres soldats) es va trencar en l’operació d’extracció del riu. Fotografia d’Enric Bertran.

El recorregut del matí va incloure quatre parades. La primera s’efectuà a un poble de la reraguarda, a Tudela de Segre (terme d’Artesa de Segre). Al casalot senyorial que presideix el nucli, els militars republicans van establir-hi una escola d’oficials. La façana conserva gravades en pedra arenosa les sigles de l’UGT i la CNT. Les parets de la casa conserven, envellides però intactes, pintures murals i proclames de caire revolucionari. Crida
  seguir >>>

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de juny de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat