Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Un centenar de persones s'aplegaren al vestíbul de la planta baixa de l'edifici del Rellotge de l'Escola Industrial de Barcelona el dimarts 12 de desembre per a seguir l'acte de presentació del llibre El Territori dels Geòmetres. Cartografia parcel·lària dels municipis de la província de Barcelona (1845-1895) del qual són autors els Drs. Francesc Nadal, Luis Urteaga i José Ignacio Muro, professors de geografia a la UB i a la URV. L'obra, editada molt acuradament per la Diputació de Barcelona, presenta la descripció dels plànols d'aquell gènere localitzats pels autors amb la col·laboració d'una llarga nòmina d'arxivers i arxiveres i, en especial, de la Sra. Anna Ma. Casassas en les tasques de catalogació.

En primer lloc, ha fet ús de la paraula el Dr. Enric Tello, professor d'història econòmica de la UB, per a destacar els trets principals de l'obra. Els ha resumit en dos: pel coneixement històric que projecta sobre el segle dinou i com a eina de treball per a recerques actuals en el domini de l'evolució i l'ordenació del paisatge en el marc d’una renovació entenimentada de la cultura del territori. El professor Tello s'ha estès en el primer topant mitjançant una reflexió en forma de pregunta: per què se'n van fer tan pocs, de plànols parcel·laris? No és pas retòrica.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Alegre Nadal, Pau (2006): "El territori dels geòmetres: publicació presentada. Ressenya de l’acte celebrat a l'Escola Industrial de Barcelona (12 de desembre de 2006)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S94311.htm

Fins i tot donant per sabut que se'n van perdre qui-sap-los, els de la província no arribarien a cobrir, ni de lluny, la seva superfície, i només se sap de l’existència de mostres semblants a molt pocs indrets de l'Estat. Amb això, el fracàs de la política hisendística inaugurada amb la reforma d'Alejandro Mon (1845) era certa i ineluctable. El sistema d'amillaraments va abonar una cultura política de baixa qualitat democràtica en mesurar l'èxit dels representats electes de províncies i municipis segons obtinguessin les màximes inversions en base a les mínimes quotes a pagar pels seus districtes. Els documents que podien haver objectivat els repartiments no convenien. Els mapes feien nosa en el sistema caciquil de la Restauració. Una pràctica política l'ombra de la qual, ha remarcat Tello, se’n poden descobrir traces fins avui en dia.

 

Francesc Nadal, Luis Urteaga i José Ignacio Muro: El territori dels geòmetres. Cartografia parcel·lària dels municipis de la província de Barcelona (1845-1895). Barcelona: Diputació de Barcelona, 2006; 255 pp. ISBN 84-9803-119-2.

Seguidament, el professor Francesc Nadal ha parlat en nom dels tres autors per agrair als assistents la seva presència així com per reiterar el reconeixement de l'equip envers totes les persones i entitats que han col·laborat en la preparació i l'edició del llibre. En passar revista de les motivacions i les raons científiques que van impulsar la recerca s'ha referit a la importància de l'anàlisi de la documentació cartogràfica per als geògrafs, àmbit de coneixement a través del qual es projecten vers altres especialitats. Finalment, ha adreçat un prec: la supervivència física de molts documents recopilats en el llibre depenen d'una política molt decidida de conservació per part de les institucions públiques.

En tancar l’acte, el president delegat de l'Àrea d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, el Sr. Jordi Labòria i Martorell, ha pres nota de la desiderata i ha promès la col·laboració de l'entitat en la mida de les seves possibilitats, de la mateixa manera com ha tirat endavant la publicació del llibre de la qual cosa se n'ha felicitat en fer-ne públic oferiment. [Pau Alegre]

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
13 de desembre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat