Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   
<<< retrocedir     IGU-UGI  :  CULTURES I CIVILITZACIONS PER AL DESENVOLUPAMENT HUMÀ : Pla de Treball  :  2     seguir >>>
 
 

 

4. Els papers de la Geografia i de la IGU

Hi ha tres aspectes fonamentals de la disciplina que garanteixen un paper prominent als geògrafs en tractar la temàtica de les cultures i les civilitzacions. En primer lloc, els geògrafs estan preparats per integrar els enfocaments natural i social, un punt de vista de gran valor quan s'abasten els components tangibles i intangibles de les cultures i les civilitzacions en un context globalitzador. En segon lloc, d' habitud aparellen aproximacions teòriques amb l'anàlisi de casos d'estudi singulars, un prerequisit essencial quan es tracten civilitzacions amb les seves aportacions culturals. En tercer lloc, són capaços d'investigar espais i llocs emfasitzant les seves identitats culturals i, subsidiàriament, la diversitat cultural.

A més a més, la IGU s'ha sentit encoratjada per insistir en els objectius de Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà per dues altres raons. Primera, l'any 2001 Kofi Annan, Secretari General de les Nacions Unides, s'adreçà expressament a l'Associació de Geògrafs Americans i invità la comunitat geogràfica per a cooperar amb les organitzacions i els programes de les Nacions Unides que promouen els objectius i estratègies del desenvolupament sostenible. Segona, l'any 2002 a Durban, en ocasió de la Conferència Regional de la IGU sobre Geographical Renaissance at the Dawn of the Millenium, Nelson Mandela va animar els geògrafs a centrar-se en els condicionaments humans per a procurar una qualitat de vida millor per a les comunitats humanes en desenvolupament.

5. Conceptes fonamentals

La iniciativa Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament humà es basa en principis interdisciplinaris i des de perspectives diverses. Els conceptes de cultura i de civilització, i la conseqüent figuració de l'existència humana afaiçonada en comunitats humanes singulars, seran assumides com a rellevants a l'encalç del desenvolupament humà. És per això que les cultures i les civilitzacions singulars seran contemplades per elles mateixes, tal i com són percebudes en els seus àmbits humans propis, sense cap pretensió d'emmarcar-les en visions a priori.

 

 

Tot i que ha estat engegada per la Unió Geogràfica Internacional, caldrà transferir la iniciativa de Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà a un marc de treball multidisciplinari. Des d'ara mateix, la IGU dóna la benvinguda als col·legues d'altres entitats científiques interessats en l'abast de les cultures i les civilitzacions en el desenvolupament humà.

6. Organització

El Pla de Treball de Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà consisteix en un conjunt de propòsits integrats relatius amb la recerca, la comunicació, l'educació i la cooperació.

6.1. Recerca

Es pretén efectuar la recerca en dues vessants: conceptual, amb la finalitat de proveir aproximacions interdisciplinàries i amb múltiples perspectives de les cultures i les civilitzacions, i treballs aplicats sobre casos d'estudi significatius per avaluar les identitats i la diversitat culturals així com promoure el diàleg i la col·laboració entre civilitzacions, sempre amb la vista posada en l'assoliment del desenvolupament humà.

6.2 Comunicació

6.2.1 Eines de comunicació bàsiques

La comunicació serà adreçada al públic en general i als mitjans de comunicació en particular. En ambdós casos, seran emprats dossiers ad hoc com a eines bàsiques. Cada dossier consistirà en un pamflet de 16 planes en el qual serà presentada la problemàtica de cultures i civilitzacions sota el prisma i l'encalç del desenvolupament humà. Seran redactats de manera que puguin interessar un espectre ben ampli de sectors i grups socials, des d'organitzacions intergovernamentals fins a comunitats locals. Seran estructurats en dues parts: 1) exposició dels conceptes bàsics; i 2) presentació d'estudis de casos significatius. Mercès a aquesta composició, els dossiers podran ser emprats tant per a informar el públic i els mèdia com per a finalitats educatives.

 

 

A manera de tempteig preliminar, heus ací els dossiers que caldria incloure en el Pla de Treball [en aquesta versió ha estat omès el detall de l'articulat de cadascun]:

Dossier 1. La significació de les cultures i les civilitzacions: centrar el paper de les cultures i les civilitzacions en el temps històric actual i presentar l'objectiu i assoliments previstos per a la iniciativa de Cultures i Civilitzacions per al Desenvolupament Humà.

Dossier 2: La cultura i la natura: palesar com la protecció de la natura és un producte cultural i els vincles entre la salvaguarda de la natura i la identitat cultural.

Dossier 3: La diversitat cultural per al desenvolupament humà : per a exposar que la diversitat cultural és un dels tresors més importants de la humanitat, i emfasitzar en les relacions tan acusades entre diversitat cultural i biològica.

Dossier 4: El paper de les civilitzacions: presentació de la civilització com a producte de cultura i del concurs indefugible de la diversitat de civilitzacions per al progrés dels humans.

Dossier 5: Les cultures globalitzadores: mostrar com es combinen formes de vida globalitzadores amb tradicions locals, i remarcar com l'extensió de formes de vida globalitzadores depèn de capacitats desiguals per a l'acció.

6.2.2 La comunicació amb el públic

A més a més dels dossiers, al comunicació amb el públic caldrà reblar-la amb els mitjans següents: anuncis, per a presentar els aspectes més importants en un llenguatge de comunicació de masses; discussions públiques, amb institucions d'abast local, Organitzacions No Governamentals, incloses les de significació religiosa, les quals haurien d'escollir-se per a destacar les identitats culturals de les societats i les peculiaritats de cada civilització per a palesar la seva importància en el bon camí del desenvolupament humà; i exposicions i festivals centrats en cultures i civilitzacions.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 d'abril de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat